Olvasási idő: 2 perc

Hogyan hatnak ránk a sorozatok? Milyen praktikákat használ a média és a tömegkommunikáció arra, hogy észrevétlenül átalakítsa a gondolkodásmódunkat?

Balatoni Mónika, az MCC Média Iskola kutatója tartott érdekfeszítő előadást a pécsi képzési központban tegnap este. 

A teltházas rendezvényen előadónk kifejtette, a médiumok tulajdonosi köre meghatározza, hogy milyen narratíva mentén, és milyen értékcsomagot, ideológiát szeretne népszerűsíteni a nézők körében. 

A rendező-dramaturg, korábbi államtitkár beszélt arról is, mennyivel gyorsabb most a kultúra fogyasztás és maguk a produktumok is: míg a 60-as években 20-30 képből állt egy snitt, addig ma ennek 7-8 szorosával számolhatunk. Annyi inger, és olyan sebességben ér minket nap mint nap, mely komoly fenyegetést jelent mentális egészségünkre és józan gondolkodásunkra. A rejtett manipulációnak nem csak mi, de gyermekeink is ki vannak téve- tette hozzá. 

A mai streamingszolgáltatók szabályrendszere erkölcsileg és morálisan megkérdőjelezhető, ugyanis a történelemhamisítás, vagy a nagyhatalmi narratíva reprezentálása egy bevett eszköz a gyártóknál. A készítők és szolgáltatók esetében nem a valóság bemutatása a lényeg, hanem egy jó sztori, ami olykor csak a valóság bizonyos elemire épít, ezáltal észrevétlenül formálhatóak gondolataink, s a vélt valóság sokszor komoly veszéllyel fenyeget világnézetünkre nézve – zárta gondolatait Balatoni Monika, aki behatóan válaszolt a közönség számos kérdésére.