Olvasási idő: 2 perc

Kiváló geopolitikusok Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, az Országgyűlés alelnöke és Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője voltak a szekszárdi MCC vendégei.

A pódiumbeszélgetés résztvevői hangsúlyozták, hogy a pattanásig feszült világpolitikai események nem könnyítik meg Magyarország helyzetét sem. A nagy kérdés és egyben feladat, hogy milyen módon maradhatunk ki a törzsi, nemzetiségi és vallási ellentéteket gerjesztő háborúkból.

Demkó Attila hangsúlyozta, hogy bár hazánkban béke uralkodik, de mi magyarok sem lehetünk érinthetetlenek a világban zajló jelenségek kapcsán. Fel kell készülnünk a védelemre. A geopolitikai szakember elmondása szerint bő egy évtizede még elavult hadereje volt hazánknak, napjainkban azonban a költségvetés korábbinál jelentősebb részének felhasználásával korszerűsödik, és válik erőssé a hadseregünk infrastruktúrája, valamint humánereje. Mindezek ellenére kiemelten fontos, hogy Magyarország a béke szigete maradjon, ki kell maradnunk az országok közötti villongásból.

Nem engedhetjük meg, hogy belekényszerítsenek olyan viszályba, mint korábban a két világháború idején. Gyermekeink érdekében – mondta az Országgyűlés alelnöke – a világégést el kell kerülni, a konfliktusokat le kell csillapítani. „A világ most olyan, mint egy hajó, amin nem egy, hanem száz lyuk van. Az a mentőcsónak, ami pedig túlterhelődik, az nagy eséllyel elsüllyed.” Ezzel a sokatmondó hasonlattal zárult a szekszárdi közönség által rendkívül informatívra értékelt esemény.