Olvasási idő: 2 perc

A gyermeknevelés minden szülőnek tartogat kihívásokat, melyek megoldására aligha lehet egységes, mindenki számára alkalmazható nevelési stratégiákat ajánlani. A korai gyermekkorban jelentkező viselkedési problémák komoly kihívás elé állítják a szülőket és a szakembereket egyaránt. Hogy léteznek-e egyáltalán e problémákra megfelelő válaszok? És ha igen, mik azok? Ezek a kérdések már régóta foglalkoztatják a gyermekneveléssel foglalkozó szakembereket és a problémákkal szembesülő szülőket egyaránt. A viselkedés tüneti vizsgálata helyett a szülő-gyermek kapcsolat jellemzőinek korai felismerése, és szükség esetén a megfelelő beavatkozás megkezdése a megelőzés két alapköve. E folyamatokról és korai problémafelismerésekről hallhattak azok, akik május 10-én ellátogattak a győri MCC képzési központba, ahol Dr. Peter Schernhardt, a traunsteini csecsemő- és gyermekpszichoterápiás klinika vezetője tartott előadást Elhanyagolás és túlszeretés között félúton címmel.

Sok esetben a viselkedési alapokat meghatározó kötődési- és kapcsolódási stratégiák háttérbe szorulnak, és a figyelem a felszínen megfigyelhető viselkedésre korlátozódik. Ez hozzájárul későbbi viselkedészavarokhoz és a családban jelentkező többletterhelődés kialakulásához, ezért fontos a szülő-gyermek kapcsolat jellemzőinek korai felismerése. Nagyon lényeges, hogy a kötődési- és kapcsolódási stratégiák hátterére a szakemberek rávilágítsanak, mivel az ezen a téren jelentkező problémák komoly veszélyt jelenthetnek a családok számára. A szülő és a gyermek kapcsolata mindig aktuális téma, legyen szó akár a 19., a 20. vagy a 21. századról. A gyermek alkalmazkodik a szülő által kínált kapcsolathoz és kapcsolódási módozathoz, abban az esetben is, ha az rá nézve káros vagy veszélyes. Ezek az énvédő stratégiák hosszú távon veszélyesek lehetnek – hangzott el az előadáson.

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas és változatos szakmai programokat. 2022. május 21-én 9.30-tól – nyílt napunk keretében – három szakmai rendezvényre is várjuk az érdeklődőket: Dr. Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője Bitcoin és kriptopénzek címmel, Dr. Hahner Péter, a Rubicon Intézet főigazgatója A Kennedy-gyilkosság története címmel tart előadást, majd egy kerekasztal-beszélgetés következik. Itt Dr. Calum T. M. Nicholson kutató, az MCC és Danube Institute vendégoktatója, valamint Kovács-Magosi Orsolya, az MCC Klímapolitikai Intézet kutatója beszélgetnek Hogyan gondolkodjunk a klímaváltozásról címmel aktuális klímapolitikai kérdésekről.