Olvasási idő: 2 perc

Közös felelősségünk beszélni a múltról, hogy a vészterhes idők ne merüljenek feledésbe – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) "A szocialista forradalom rendfenntartói" - konferencia a Munkásőrségről címmel megrendezett konferencián. A szocialista hatalmi rendszer támogatására létrehozott, közvetlen pártirányítás alatt állt félkatonai szervezet működéséről tanulmány is született, amely megtalálható az MCC hivatalos honlapján.

Lánczi Péter, az MCC általános főigazgató-helyettese a konferencián elmondta: a Munkásőrség egykori, Somlói úti épületét – amely 25 éven keresztül a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti központjaként funkcionált – lebontják, és helyette egy új, minden szempontból igényes, kiterjedt zöldterülettel övezett épületet húznak fel.

Amikor a Munkásőrség megalakulásáról beszélünk, akkor az ’56-os forradalom leveréséről is beszélünk – hangsúlyozta Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke. Hozzátette: 2022. június 28-án az ’56-os megtorlásnak az egyik legemblematikusabb kivégzésére emlékezünk, amely pontosan 65 évvel ezelőtt történt.

A kerekasztal-beszélgetésen elhangzott: a Kádár-korszakban olyan zárt, egzisztenciális rendszer működött, amelyben nagyon sokféleképpen tudták az embereket rákényszeríteni arra, hogy látszólag együttműködjenek – a lakhatás biztosításától kezdve, a munkahelyi előléptetéseken át, egészen a gyermek egyetemi beiskolázásáig. A rendszernek meg voltak az eszközei, hogy akár a Munkásőrségbe is bekényszerítsenek embereket. Aki azonban ’57 elején csatlakozott a párthadsereghez, önként, szabad akaratából vállalta, hogy egy olyan rendszer tagja lesz, amely fegyvereit saját állampolgáraival szemben használja.

A Munkásőrségről szóló tanulmány alább olvasható: