Olvasási idő: 3 perc

Telt ház előtt rendezték meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Sebastian Kurz karrierjéről készült legújabb dokumentumfilm magyarországi premierjét. A korábbi osztrák kancellár a filmbemutatót követően pódiumbeszélgetésen vett részt Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója, Bauer Bence, az eseményt szervező Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója, valamint a Bécsben öt évig magyar nagykövetként dolgozó Nagy Andor társaságában.

„Az ember mindig furcsán érzi magát, ha a filmvásznon látja viszont az arcát, még akkor is, ha volt politikusként megszokta a rivaldafényt. Ez egy olyan film, amiben mindenki megszólalhatott, a támogatóim és az ellenfeleim is” – mondta Sebastian Kurz, aki jelenleg főképp az IT-szektorban működő vállalkozását irányítja. Hozzátette, bár mindenki azt mondja rekordokat döntögető pályafutásáról, hogy milyen gyorsan lépett előre, ő sokkal inkább fárasztó és kemény utazásnak érezte mindezt.

A közönségre nézve Szalai Zoltán felidézte: a nyári MCC Feszten is nagy volt az érdeklődés az osztrák exkancellár szavai iránt, még a szervezőket is meglepte, hogy felismerték az esztergomi utcákon és sokan akartak vele közös képet készíteni. Hogy az Urániában is felismerték, természetesen nem volt meglepő, de tény, a pódiumbeszélgetést követően ismét sokan kértek tőle közös képet. A főigazgató hozzátette, a Magyar-Német Intézet esetében a német azt jelenti, hogy minél jobban megismerjék és megértsék Magyarországon a német nyelvű országok kultúráját, mert szerinte túl keveset tudunk a szomszédos államokról, így Ausztriáról is. A filmre és az „Ibiza-ügyre” utalva Szalai Zoltán megjegyezte, neki úgy tűnt, mintha túl sokan és nagy számban akartak volna beavatkozni az osztrák állam életébe.

Nagy Andor is arról beszélt a pódiumon, hogy fontosnak tartja azt, hogy ebben a filmben a korábbi kancellár saját szemszögéből reagált a kemény kritikákra. „Ami imponált ebben a filmben, az maga az ember. Ha egy politikust támadnak, annak három oldala van: politikai, jogi és emberi. Az elsőt lehet kezelni, ha megvan a kellő rutin, jó ügyvéd mindig akad, ám az már nem könnyű, hogy az ember apaként, férjként, barátként és gyermekként miként viseli el a támadásokat” – fogalmazott a diplomata.

Az európai politikával kapcsolatban Kurz rámutatott, a véleményszabadságnak és a vélemény sokszínűségének kellene az alapnak lennie a demokratikus vitákban, de az a benyomása, hogy napjainkban ez a vita eltolódott. Van egy spektrum, amely meghatározza, mit szabad mondani, gondolni és mit nem. Úgy véli, óvatosnak kell lenni, mert ez veszélyes a demokráciára és a demokratikus vitákra.

A volt osztrák kancellárt vállalkozása Tel-Avivhoz köti, gyakran fordul meg az Öböl-menti országokban is, így határozott véleménye van az október 7-én történtekről: szerinte a terrorizmus semmivel sem indokolható, a Hamász pedig pontosan úgy járt el, ahogyan azt az Iszlám Állam tette korábban. A pódiumbeszélgetés résztvevői mindannyian kiemelték, hogy több európai országgal ellentétben Magyarországon nem kell félelemben élniük a zsidó vallásúaknak sem.