Olvasási idő: 3 perc

A könyvbemutató közönségét Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és a Mandiner lapigazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy a könyv alapjául szolgáló rovat, a „Könyvek a jövőről” a kezdetektől állandó rovata a Mandinernek, Böszörményi-Nagy Gergely pedig oszlopos tagja a szerzőgárdának, aki jó érzékkel válogat a nemzetközi szakirodalom legizgalmasabb újdonságaiból. Az ajánlott könyvek közül később több az MCC Press gondozásában jelent meg magyarul, illetve jelenleg is több áll előkészület alatt. Ezért is volt magától értetődő, hogy a NONKONFORM kötetet is az MCC kiadója jelentesse meg. Szalai Zoltán hozzátette, fontosnak tartja, hogy a magyar olvasók is megismerhessék azokat, akik hasonlóan gondolkodnak a világról, még ha az a mai világban ezek a gondolatok nonkonform véleménynek számítanak is.

A köszöntőt követően a könyvről Földi-Kovács Andrea kérdezte a szerzőt. Elsőként arról faggatta, hogy önmagát nonkonformnak tartja-e és mit jelent számára a konformitás. Böszörményi-Nagy Gergely elmondta, hogy nem tekinti magát nonkonform személyiségnek, de a látókörét leginkább a konformitást elutasító, attól elforduló szerzők tágították. Gyakornokkora óta hozzászokott, hogy rengeteg külföldi irodalmat olvas, ami bizonyos témákban a gondolkodásmódját és a világról alkotott képét is megváltoztatták. Ilyen volt például a versenyről és az emberi együttműködésről kialakult elképzelése, ez utóbbi ugyanis alapjaiban változott meg a tanulmányai és az olvasmányélményei hatására.

Böszörményi-Nagy Gergely azt is elmondta, hogy számára egyre kevésbé fontos a digitális világ, előnyben részesíti az analógot, legyen az szórakozás vagy munka, ugyanis számos esetben kimutatták, hogy a hatékonyság vagy az élmény minőségéből jócskán elvesz, ha digitális eszközökön keresztül kapcsolódunk egymáshoz vagy az információhoz. Könyvet ezért kizárólag nyomtatott formában olvas, ugyanis jóval mélyebben hat és raktározódik el a tudás, mint ha képernyőn keresztül fogyasztjuk. Nem gondolja, hogy feltétlenül le kellene kapcsolni az internetet, hiszen az mára már közművé vált, de azt mindenkinek szívből ajánlja, hogy tartson időnként „digitális sabbat”-ot, kapcsolja ki az értesítéseket, vonuljon ki az online térből. Véleménye szerint az oktatás erőltetett digitalizálása rossz irány, a manuális és személyes tanulás reneszánsza segíthetne abban, hogy a mai gyerekek, a felnövekvő generáció eredményesebb és felkészültebb legyen.

Többek között ennek az analóg, manuális és személyes közös munkának az eredménye a NONKONFORM, amely négy grafikus-illusztrátorral együttműködve készült, és így nyerte el azt a végleges formát, amit közösen megálmodtak. Ez a könyv egy tárgy, amit fizikai mivoltában is élmény kézbe venni, egy főhajtás az analóg világ előtt és egy üzenet a fiataloknak, hogy van élet a digitális világon túl is. Ez az érzés ihlette az illusztrációk többségét is.

Még több izgalmas nonkonform állításért és analóg élményért érdemes fellapozni a NONKONFORM – A jövő olvasókönyvét, amely kiadói kedvezménnyel vásárolható meg az MCC Press webshopjában.