Olvasási idő: 2 perc

A WRO Future Innovators kategóriájában a csapatok egy olyan robotot terveznek, ami megoldást nyújt valamilyen valós életben felmerülő problémára. Minden évben új tematikát határoz meg az aktuális szabályzat, ami illeszkedik az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célokhoz. A témában elvégzett kutatás után a csapatok kidolgoznak egy innovatív és megvalósítható robotikai megoldást, amit a verseny napján projektként mutatnak be.

A diákok egy olyan robotot terveztek, amely a vízbe jutott olajat szedi fel, mivel a víz felszínen úszó olaj akadályozza a vizek oxigéntartalmát, az élőlények légzését és a fotoszintézist is lehetetlenné teszi.

A robot neve ZERGE, amely az újrahasznosítás és fenntarthatóság nevében PET palackok segítségével maradna fent a vízen. Az olajgyűjtő hengert poliuretánból készítették. Az anyag legfontosabb tulajdonsága, hogy hidrofób: taszítja a vizet, de vonzza az olajat.

június 29-én és 30-án volt megrendezve a WRO (Word Robot Olympiad) verseny Győrben, a Széchenyi Egyetem sportcsarnokában.  Az MCC-s delegációt Bartúcz Anna, Széles Kálmán és Gedeon Vencel képviselte.

A verseny 29.-én, 13.-órakor kezdődött. Az első nap az ebben a kategóriában lévőknek nyugodtabb volt: csak a standjukat kellett felépíteni. Az első versenynap 17:50-kor ért véget. A második versenynap 8:00-kor kezdődött: még 9:00-ig építhették a standjaikat, mert azután már kezdődött a zsűriztetés. Minden csapatot kétszer látogattak meg a zsűrik két csoportban. Az MCC-s delegációt 9:00-kor és 11:10-kor látogatták meg a zsűrik. Ezek után már nem volt hivatalos zsűrizés, de még mindig voltak érdeklődök.

Végül a KP-s csapat nem lett dobogós, de mindannyiukról elmondhatjuk, hogy a verseny alatt rengeteg új tapasztalatot szerezhettek, illetve sok érdekes projektet és standot láthattak, új ötleteket meríthettek a következő projekthez.

Mentorok: Jámbor Kornél, Koren Balázs, Bácsi Sándor

Angol nyelv: Balla Stefánia