Olvasási idő: 4 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) támogatásával, a Stipendium Peregrinum ösztöndíj keretében 10 magyar fiatal tehetség tanulhat szeptembertől a világ legjobb egyetemein.

Az MCC, mint az ország legnagyobb tehetséggondozó intézménye idén csatlakozott a programhoz és az anyagi támogatáson túl az ösztöndíjasoknak szakmai mentorprogramot is biztosít. A Stipendium Peregrinum ösztöndíjról sajtótájékoztatón számoltak be a szakemberek július 12-én.

A Stipendium Peregrinum ösztöndíj a Nemzeti Tehetség Központ kiemelt projektje, amely azon kiemelkedő tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire készülnek felvételizni, és akik vállalják, hogy megszerzett tudásukat tanulmányaikat követően hasznosítani fogják Magyarországon. Az ösztöndíj segítségével idén ősztől 47 tehetséges magyar fiatal kezdheti meg tanulmányait a világ legjobb külföldi egyetemein, így a többi között Oxfordban, Cambridge-ben és Amszterdamban - mondta el a tájékoztatón a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin hozzátette: a sikeresen pályázók között 34 új ösztöndíjas van, a többiek már tavaly is ezzel az állami támogatással tanultak külföldön, idén pedig újra sikeresen pályáztak. Elhangzott, hogy egy többnapos táborban 68 pályázó közül választották ki a nyerteseket, akiknek nemcsak a tandíját, hanem minden egyéb költségét is finanszírozza az állam.

„Hazánk számára nemzetstratégiai érdek a tudásalapú társadalom építése, a tehetségek felkarolása és támogatása”- fogalmazott Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. A Mathias Corvinus Collegium alapítványi elnöke hangsúlyozta: ezért is csatlakozott idén az ország legnagyobb tehetséggondozó intézménye a Stipendium Peregrinum ösztöndíjhoz és ezáltal 10 fiatal már az MCC támogatásával tanulhat szeptembertől az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Dániában, Franciaországban és Portugáliában. Elhangzott, hogy a sikeresen pályázó hallgatók elsősorban társadalomtudományi és gazdaságtudományi területeken folytathatják tanulmányaikat külföldön és az MCC az anyagi támogatáson túl mentorálással is segíti a tehetséges fiatalokat, akik így könnyebben tudnak majd elhelyezkedni a hazai munkaerőpiacon. Orbán Balázs hozzátette: a 25 éve működő MCC célja, hogy a következő években tízezer magyar tehetséggel foglalkozzanak Kárpát-medence szerte a 10 éves korosztálytól az egyetemi diplomásokig. A kuratóriumi elnök szerint minden magyar tehetség számára fontos a külföldi tanulás, a tapasztalatszerzés, hiszen „az utazás mindig önmagunk és országunk megismeréséről is szól”.

A Mathias Corvinus Collegium támogatásával a University of Amsterdam ösztöndíjas hallgatója lesz a következő tanévben Szabó István, aki a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett diplomát pénzügy és számvitel szakon. „Szeretném magam megméretetni nemzetközi környezetben is és szeretnék olyan tudást megszerezni, amelyet a világ bármely részében, de kiemelten Magyarországon is kamatoztatni tudok” – fogalmazott a friss ösztöndíjas, aki a tőkepiacokkal szeretne foglalkozni tudományos pályáján. Az MCC kapcsán elmondta: hazánk érdeke, hogy legyen olyan tehetséggondozó intézménye, amely tudatosan keresi a tehetségeket és már nagyon korán elkezd foglalkozni a fiatalokkal.