Olvasási idő: 2 perc

A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) a Budapest, Somlói út 49-53. szám alatt található új tehetséggondozási központjának tervezésére nyílt közbeszerzési pályázatot írt ki a vonatkozó hazai jogszabályoknak és az európai uniós közzétételi szabályoknak megfelelően. A szakmai zsűri rövid időn belül döntést hoz arról, mely pályaművet ajánlja tovább vinni a következő eljárási szakaszba. A szakértői grémium munkájának kiemelt elemei a nyilvánosság és a testületi döntéshozatal, e követelmények teljesülését a koronavírus járvány megnehezítette, emiatt késett néhány napot a döntés kihirdetése.

A projekt kapcsán az MCC kiemelten fontosnak tartja, hogy az új épület a meglévő környezet és infrastruktúra szerves része legyen. Hangsúlyos szempont, hogy nagyobb legyen a telken a zöld felület és a környék lakosai is használhassák a tervezett épület környezetét. A cél egy hamisítatlanul magyar jellemzőket hordozó, ugyanakkor modern, a 21. század követelményeinek megfelelő épület kialakítása, amelynek megjelenésében a természetes elemek dominálnak. Az elképzelések szerint az épület megjelenése, funkciói alapján a nemzeti tehetséggondozás modern, letisztult, fenntartható központja lesz, amely egyszerre szolgálja a globális tudás megszerzését és a lokális kötődések megőrzését.

A Tervezési Program céljairól részletesen is tájékozódhat.

Az MCC képzései 2021-ben tizenhét, a következő öt évben pedig összesen harmincöt településen válnak elérhetővé a magyar fiatalok számára az általános iskolás kortól az egyetem befejezéséig, sőt, azon túlnyúlóan is. A szakmai és infrastrukturális fejlesztéseket követően 3500 általános iskolás, 4000 középiskolás, 1500 egyetemista és 500 további fiatal, vagyis közel 10 000 magyar diák vehet részt az intézmény nemzetközi szintű programjaiban.

Budapest, 2021. március 26.