Olvasási idő: 3 perc

Izgalmas foglalkozásokkal, különleges kísérletekkel, érdekes előadásokkal várta az MCC sátora az érdeklődőket a Székelyföld egyik legszínesebb és legátfogóbb családi rendezvényeként emlegetett IX. Vásárhelyi Forgatagon.

Péntek

Miklós Mátyás, a Fiatal Tehetség Program oktatója tartott foglalkozást az érdeklődőknek: a résztvevők betekintést nyertek a filmek világába, kamerát vehettek kezükbe, valamint drónokat reptettek a magasban. 

Ezt követően dr. Toldi Ottó, az MCC Klímapolitikai Intézetének kutatásvezetője tartott előadást Klímasemlegesség és energiabiztonság az orosz-ukrán háború árnyékában címmel. A beszélgetést Antal András, a Kolozsvári Egyetemi Program (KEP) hallgatója moderálta.

A délután folyamán Fazakas Szabolcs grafikussal, a Székelyföldi Legendárium alapítójával KP-s diákok beszélgettek. 

A nap zárásaként pedig dr. Rácz Béla Gergely, a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar egyetemi adjunktusának a Mi fán terem az NFT és a Crypto? című előadását hallgatták meg az érdeklődök, amelyet Szepessy László KEP-es diákunk moderált.

Szombat

Szombaton is érdemes volt ellátogatni az MCC Sátrába, hiszen Balog Laura, a Fiatal Tehetség Program oktatója tartott foglalkozást az érdeklődőknek. A résztvevők betekintést nyertek a természettudomány világába, illetve számtalan kísérletet kipróbálhattak.

Ezt követően Felnőtt lettem, mit mond erről a jog? című előadásban Dr. Molnár Csaba, az Igazságügyi Minisztérium kormány- főtanácsosa arról beszélt, hogy milyen jogi vonatkozásai vannak a tizennyolcadik életév betöltésének. A résztvevők, olyan fontos jogi fogalmakkal ismerkedhetnek meg többek között, mint a cselekvőképtelenség, korlátozottan cselekvőképesség, érvényesség, vagy a belátóképesség.

A nap lezárásaképp az Ellopott öröm. Hétköznapjaink nem hétköznapi függőségei című előadás során dr. Frigy Szabolcs a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Tagozatának professzora beavatta az érdeklődőket miként uralja a like-ok után „futás” a saját én- és testképünket, illetve hogy az később függőséggé vagy kényszeres viselkedéssé átalakulva, miként okoz szorongást vagy épp depressziót.

Találkozzunk jövőre is!