Olvasási idő: 3 perc

Az Izrael és a Hamasz között háború újabb lökést adhat a migrációnak és nő a terrorveszély Európában – jelentette ki a Migrációkutató Intézet kutatója Pécsett. Tárik Meszár kiemelte, a nyugat-európai Izrael-ellenes tüntetések azt mutatják, jelentősen erősödött az antiszemitizmus a kontinensen és ennek okai a tömeges migrációra és bevándorló csoportok társadalmi leszakadására, radikalizálódására vezethetők vissza.

Az arabok és Izrael között fennálló konfliktus hosszú évtizedekre vezethető vissza, de míg korábban több arab ország együttesen állt szemben Izraellel, a jelenlegi konfliktus kiterjedését több muzulmán ország elkerülné. A legtöbb arab országnak ugyanis nem érdeke a háború eszkalálódása – mondta Tárik Meszár csütörtöki előadásán, az MCC pécsi képzési központjában.

A Migrációkutató Intézet kutatója olyan kérdésekre kereste a választ, mint hogy az október 7-én, a Hamasz terrorszervezet által indított rakétatámadás és emberek százainak megölése, tekinthető-e a nemzetközi jog szerint népirtásnak? Jogszerű-e Izrael ellentámadása? Arányos-e a fegyveres intenzitás? Van-e összefüggés a terrorizmus és az illegális migráció között?

A Közel-Kelet kutató beszélt továbbá annak a problematikájáról, hogy a háború következtében kialakuló tüntetések résztvevői közé könnyedén keverednek be radikális, az erőszakot éltető elemek, meghatározva így Nyugat-Európa nagyvárosaiban zajló demonstrációk antiszemita hangulatát. Magyarország ugyanakkor kellő szigorral lépett fel és betiltotta, megakadályozta a hasonló megmozdulásokat.

Ezek a tüntetések nagyon agresszívak, sokszor összecsapásba torkolló, szélsőséges, Hamasz-szimpatizánsok részvételével megvalósuló események. Ilyennek nincs helye az országban – mondta a kutató.

A Londonban, Párizsban, Bécsben, Brüsszelben, Stockholmban és más nagyvárosokban zajló antiszemita skandálások nem a civilek védelméről szólnak. Ott az évtizedek óta az országban élő, mára gyökérvesztett arab lakosság próbál valamiféle kulturális kapaszkodót találni, s ezeket a fiatalokat nagyon könnyen tudják soraik közé csábítani a radikális terrorszervezetek, akár az interneten keresztül. Sokszor ezek a fiatalok már nem is beszélik anyanyelvüket, ám ennek ellenére elveszítik a lojalitásukat a befogadó európai országok iránt. Ennek oka egyrészt az elszigetelődés, az integráció hiánya, és a gazdasági nehézségek, melyekkel ezek a csoportok szembe néznek.

A jelenlegi események következtében a terrorizmus európai megjelenése erősödhet, az alvósejtek aktivistái szervezkedhetnek. A szakértő szerint hatalmas probléma a Nyugat-Európai országok nevetségesen gyenge fellépése. Szükség lenne az egyértelműen szélsőséges eszméket hangoztató mecsetek megregulázására. A liberális nyugat-európai vezetés azonban nem meri felvállalni ezt a konfliktust, így azonban, kemény kezű fellépés nélkül félő, hogy a probléma eszkalálódni fog, és az európai értékek kerülnek még nagyobb veszélybe.