Olvasási idő: 3 perc

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tulajdonában lévő épület felújítása jelenleg a tervezési szakaszban van. A felújítást követően a Király utcai épület az MCC pécsi képzési központja lesz és a tervek szerint jelentős szerepet fog betölteni a város kulturális életében, e mellet a helyiek közéleti diskurzusainak is méltó helyet kíván adni. Az MCC gőzerővel dolgozik azon, hogy 2026-ig teljeskörűen felújítsa a történelmi épületet, amelyre most egy biztonságos, a helyi és országos építészeti hatóságok által engedélyezett épületháló került felhelyezésre.

A Pécsi Nemzeti Kaszinó épülete jelenleg rendkívül rossz állapotban van. A karbantartás hiánya, az időjárás viszontagságai, valamint az időnkénti vandalizmus miatt többek között a Király utcai homlokzat is jelentősen károsodott.

Az MCC a napokban felkerült épülethálóval egyfelől szeretné megóvni az épületet a további károktól, valamint az is a célja, hogy megmutassa a pécsieknek, hogy milyen is volt a Pécsi Nemzeti Kaszinó régi fényében és hogy milyen patinás lesz a felújítást követően.

Az épület Király utca felöli részét borító molinóra monokróm színvilágban, vonalas ábrázolással, a hatóságok által már jóváhagyott építészeti felmérési terv alapján került fel az épület homlokzatának rajza. Az épületháló tervezése során szempont volt a lehető legbiztonságosabb kialakítás. A teljes felület 5 különálló ponyvából áll, amelyeket egymástól függetlenül, de folytatólagosan rögzítettek. Ez lehetővé teszi, hogy a Király utcai homlokzatok által alkotott térfal is közel eredeti tagozódással maradjon meg a homlokzat letakarásának idejére.

Az MCC a vidéki központjai létrehozásával értékeket is ment. Azzal, hogy tehetséggondozó centrumokat hoz létre, felújítja, megóvja a nagy múltú, de sok esetben rossz állapotú, elhanyagolt vagy használaton kívüli épületeket. Minden ingatlan esetében hangsúlyosan figyel a környezeti fenntarthatóságra, a tájba illeszkedő kivitelezésre, a kulturális értékek, az épített örökség megóvására, és kizárólag olyan fejlesztéseket valósít meg, amelyek a közösség javát szolgálják, összhangban állnak a lakosság érdekeivel, valamint hozzájárulnak a helyi gazdaság bővüléséhez is. A beruházásoknak köszönhetően az ingatlanok visszanyerik a városban korábban betöltött központi szerepüket. Az MCC elkötelezett, hogy az épületek régi fényét visszaadja, azokat és környezetüket pezsgő élettel töltse meg.