Olvasási idő: 4 perc

Október 27-én került sor az MCC Középiskolás Programjának októberi képzési alkalmára, ahol a diákok betekintést nyerhettek a vállalkozások világába, fejleszthették előadói készségeiket, belekóstolhattak a reklámszakmába, vagy megtervezhették saját társadalmi vállalkozásukat.

A délután folyamán több, párhuzamosan futó program közül választhattak diákjaink. 20 fő saját társadalmi vállalkozást tervezett a Globono trénereivel, a többi résztvevő pedig Limbacher Tivadar, a Ma este Színház! alapító ügyvezetőjének vállalkozói sikertörténetén keresztül ismerhette meg, milyen folyamatok mennek végbe egy vállalkozás kialakításakor, és hogy válhat hobbiprojektből sikeres startup. Ezt követően Tóth Zsófia, a Café Communications reklámügynökség kreatív szövegírója tartott workshopot a reklámszakmáról. A közgazdaságtan iránt érdeklődők pedig választhatták Fóris Ferenc, marketing szakmérnök "Pénzen innen és túl - etikus elvek a gazdaságban" című előadását.

A szombati programról Dóczi Dorka, KP-s diákunk készített beszámolót:

"Az idei második KáPéntek kicsi csúszással, de jó hangulatban indult. Első programunk a Gellért-hegy megmászása volt, amit sikeresen teljesítettünk is. A szobor lábánál még egy csoportképet is lőttünk. Gyönyörködtünk a szép esti tájban, majd mikorra kinézelődtük magunkat, visszaindultunk az MCC-be, és a szervezők ismertették az esti programot. Kenessei Zsombor egy saját készítésű játékkal kedveskedett nekünk, jómagam pedig néptáncot tanítottam, ami kicsit fura volt számomra, mivel ez volt az első ilyen tánctanításom. Ügyesebbek voltak a KáPésok, mint azt vártam, így több táncot is megtanultunk. A játék és tánc után következtek az „éjszakába nyúló világmegváltó beszélgetések”.

A következő nap, vagyis a KP-szombat, számomra az Academic Writing kurzuskonzultációval kezdődött, ahol megtudtam, hogy milyen feladatok várhatnak ránk a kurzus során. Ezt követően, a délelőtti programban a DrPrezi alapító trénereitől (Dr. Németh Zoltántól és Csúsz Istvántól) tudhattuk meg, hogy adhatunk elő magabiztosabban és jobban. Egy bevezető előadást követően két csoportra osztottak minket, ahol saját bőrünkön tapasztalhattuk meg, milyen előadóként kiállni egy tömeg elé. Majd következhetett az ebéd, vagyis a pizza, ami nagyon finom volt.

A délután folyamán több program közül lehetett választani, én Limbacher Tivadar (a Ma este Színház! alapítójának) előadását és Tóth Zsófia (a Café Communications reklámügynökség szövegírójának) programját választottam. Tivadar megmutatta nekünk, hogy honnan indult és, hova jutott néhány ezer forintból. Majd bátorított minket, hogy nyugodtan vágjunk bele egy vállalkozásba. Zsófia előadásán keresztül beleláthattunk a reklámkészítés folyamatába, majd mesélt a most befejeződött megbízásáról is (Fanta Elnöki Főnökség), és megtudhattuk azt is, milyen megoldandó nehézségek, problémák merülnek fel a kreatív munka során.

 Összességében elmondható, hogy jól telt ez a két nap, és sok új dolgot tanultam. Vigyázat, következő alkalommal is jövök!"

Dóczi Dorka
Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium (Gyula)