Olvasási idő: 3 perc

“A klímaváltozással kapcsolatban sokszor halljuk a zéró karbon célkitűzést, de az élet mindig kompromisszumokról szól. Ahhoz, hogy megértsük a klímaváltozást, részleteiben meg kell értenünk a tudományos alapokat, eközben kevésbé értjük saját magunkat és így kevéssé tudjuk azt megérteni, hogy mit tegyünk.”- hangzott el az est egyik kulcs gondolata Calum TM. Nicholsontól, a Klímapolitikai Intézet igazgatójától és a Cambridge Egyetem oktatójától az MCC debreceni képzési központ szakmai előadásán, melynek témáját a Föld napja apropója adta.

A klímaváltozásról való diskurzus kényes terület, amely számos társadalmi, politikai és gazdasági problémát vet fel. A társadalomnak szembe kell néznie ezekkel a kihívásokkal, miközben megpróbálja megérteni a klímaváltozás tudományos hátterét és következményeit. Az összkép és a részletek egyidejű figyelembevétele közötti egyensúly megtalálása kulcsfontosságú az érdemi megoldásokhoz.

“A klímaváltozást illetően létezik két fontos megállapítás: hatással van a társadalomra és ez a hatás negatív. Felmerülnek olyan kérdések, hogy mi a társadalom célja, hogyan kell működnie, hogyan reagál a külső tényezőkre. Ezekre nincsenek pontos válaszok. Tudjuk, hogy a társadalomnak vannak problémái, de ennek diagnosztizálása, hogy pontosan mik ezek, meglehetősen nehéz.”- magyarázta Calum.

Nicholson rámutat arra, hogy a klímaváltozás és az ökológiai kihívások nemcsak tudományos problémák, hanem szélesebb kulturális és politikai kontextusban is meg kell értetnünk és meg kell oldanunk őket. A klímaváltozás kezelése szakértői döntéseket igényel, valamint az egész társadalom részvételét és együttműködését.

“Bizonyos nyarak szárazak, amit látunk, az maga az időjárás, a klímaváltozás az egy hosszabb folyamat, egy statisztikai termék. Ennek keretezésével az a gond, hogy mi nem globális szinten létezünk. Az élet helyben folyik, maga az aktivizmus globális”- mondta előadónk.

Az előrehaladáshoz elengedhetetlen megérteni a klímaváltozás tudományos hátterét és mechanizmusait. Ez azonban egy rendkívül bonyolult és sokrétű folyamat, melynek minden aspektusát figyelembe kell vennünk. Ezzel párhuzamosan azonban saját magunk megértése is kritikus fontosságú. Gyakran kevésbé vagyunk tisztában azzal, hogy miként működünk egyéni és kollektív szinten.