Olvasási idő: 5 perc

Stílus, divat, elegancia – olyan fogalmak, amelyekkel mindannyian találkozunk nap mint nap. De tényleg tudjuk, mitől leszünk stílusosak, vagy azt, mennyire kell követnünk a divatot? Mi az, ami egyedivé és eredetivé tesz minket, és hogyan tudjuk kialakítani a saját stílusunkat? Ilyen kérdésekkel is foglalkoztunk a miskolci MCC-ben, ahol Schiffer Miklós, a divat magyarországi doyenje volt a vendégünk.

Schiffer Miklós több évtizede foglalkozik a divat és stílus világával, és jó néhány könyvet írt már a témáról, segítséget nyújtva mind a hölgyeknek, mind az uraknak, hogy könnyebben eligazodjanak az öltözködés és stílus kavalkádjában. Több magyarországi cégnek ő dolgozta ki a munkahelyi dress code-ját, rendszeresen hívják előadásokra, pódiumbeszélgetésekre, és gyakran kérik ki tanácsait az üzleti világ, a politika vagy a közélet meghatározó szereplői is. A miskolci MCC-ben is nagyon sokan voltak rá kíváncsiak, és szerencsére nemcsak a hölgyek, de az urak is szép számban képviseltették magukat az előadásán. 

Ha divatról és stílusról beszélünk, elmondhatjuk, a stílus mindig sokkal fontosabb, mint a divat, hiszen ez utóbbi percről percre változik – mondta Schiffer Miklós. Ami a divatot megkülönbözteti a stílustól, az a minőség, azaz a gondolat az öltözet mögött. Ma nincsenek egyértelmű trendek, általánosságban elmondható, hogy fellazultak az öltözködési előírások, és ma egy kicsit sikk az „antisikk”, mert sokan azt gondolják, ami összhangban van, az unalmas. De ez nem így van – állítja a divatszakértő. Ami viszont jó, hogy a trendekből azt látjuk, ma már azért nemcsak a nők szeretnek öltözködni.  

A szakértő azt is elmondta, ahhoz, hogy felépítsük a saját stílusunkat, bizony időre van szükségünk, és az is nélkülözhetetlen, hogy jól ismerjük saját magunkat. A stílus nem kor kérdése, és nem függ az alkatunktól sem: nyolcvan évesen is lehetünk stílusosak, és akkor is, ha nem harmincnégyes méretet hordunk. Az öltözködés során azonban vannak bizonyos dolgok, amikre figyelnünk kell: a helyes öltözetnek illeszkednie kell a korunkhoz, alkatunkhoz, az adott élethelyzetünkhöz és a munkánkhoz. 

A stílusszakértő tisztázott néhány alapvető fogalmat is, amelyeket könnyen összekeverhetünk a dress code-ok kapcsán, és arra is felhívta a figyelmet, mire kell ügyelniük az öltözködés során a hölgyeknek, és mire az uraknak, mi az, amit nem szabad túlzásba vinnünk, ha nem szeretnénk kínos vagy nevetséges helyzetbe kerülni.  

A divat kapcsán azt is megtudtuk, a fekete mindig örök és trendi, sosem megy ki a divatból, a nőknél a Coco Chanel által kitalált „kis fekete” az, ami kortalan és örökérvényű, és ugyanazt a szerepet tölti be tulajdonképpen, mint a férfiaknál a fekete öltöny. 

Az előadás második részében Schiffer Miklós a politika világából szemezgetett, és bemutatott néhány mai és egykori külföldi politikus személyiséget, olyanokat, akik sokat adtak a stílusra, de olyanokat is, akiket bizony hiába vettek körül stylist-ok, akkor sem tudtak sok mindent „kihozni” belőlük. A politikusoknál különösen fontos, hogyan öltözködnek, hiszen megjelenésük a vizuális kommunikáció része, a politikai imázs egyik eleme, de mindig egy támadási felületet is jelent. A politikus üzen a megjelenésével: van, aki a hatalmat vagy a magabiztosságot, van, aki az elhivatottságot vagy az együttérzést, míg mások az erőt vagy a karizmát akarják mutatni öltözködésükkel. Na, ez utóbbiból van a legkevesebb ma – mondta mosolyogva a szakember. Az első imázsépítő politikus Winston Churchill volt – állítja –, aki nagy hangsúlyt fektetett a megjelenésére, később, a modern politikában pedig John F. Kennedy, aki egy szimpatikus, jól kommunikáló, jól kinéző férfi imázsát „hozta”, és aki már kihasználta a TV nyújtotta megjelenési lehetőségeket is. A legjobban öltözött amerikai elnök Ronald Reagan, a legjobban felépített elnök pedig Barack Obama volt. De a mindig tökéletes és megkérdőjelezhetetlen stílus megtestesítője természetesen az angol királynő volt. Amikor a múlt és a hagyomány adja a legitimációt – ez az uralkodói családok jellemzője.  

Az este végén még jó néhány kérdés érkezett a közönség soraiból, hiszen a stílus és a divat mindenkit foglalkoztat, még akkor is, ha ezt egyesek nem szívesen vallják be.