Olvasási idő: 3 perc

A Vezetőképző Akadémia hallgatói egy rendkívül inspiráló, egyhetes stratégiaalkotás workshopon vettek részt, amelyet Dr. Mark Khater, a Cambridge-i Egyetem professzora vezetett. A kurzus során a diákoknak lehetőségük nyílt elméleti és gyakorlati készségeik fejlesztésére, mélyebb betekintést nyerhettek a stratégiai döntéshozatal világába, valamint megismerhették Dr. Khater sikeres, számos kihívással teli üzleti karrierjét.

Dr. Mark Khater professzorként és elismert stratégiai tanácsadóként számos vállalati kihívás megoldásában vett részt. Karrierjét az Egyesült Nemzetek Szervezeténél kezdte, majd megfordult a Wall Streeten is – bankárként dolgozott a Merrill Lynchnél, illetve a Lehman Brothers-nál is, mielőtt megalapította saját kvantitatív hedge fund-ját. Piaci tevékenysége mellett jelenleg a Cambridge-i Egyetem Stratégiai és Teljesítményközpontjának vezetője, a YNOT Institute for Digital Finance igazgatója és a cambridge-i Queens' College Commoner tagja.

A kurzus alatt Dr. Khater részletesen bemutatta a stratégiai tervezés folyamatait, a kulcsfontosságú döntéseket és azok hatásait a vállalati, valamint egyéni teljesítményre. Emellett kitért arra is, hogy hogyan kell felmérni a vállalat illetve az egyén kompetitív előnyeit, és hogyan lehet azokat stratégiai fölénnyé kovácsolni. A workshop gyakorlatai során a hallgatók olyan esettanulmányokkal találkoztak, amelyek valóságos üzleti helyzetekre reflektáltak, és lehetőséget kaptak a kreatív és hatékony stratégiai megoldások kidolgozására.

Ezen felül az oktató nagy hangsúlyt fektetett a hallgatók vakfoltjainak feltárására is. „Az ego a legfőbb ellenséged” – ismételte el többször is Dr. Khater. A jó vezetőknek fontos tulajdonsága, hogy el tudnak vonatkoztatni saját sérelmeiktől, és nem hagyják, hogy az önérzetük vezérelje őket.

A kurzus fő tanulságai között szerepelt az is, hogy a stratégiai vezetés nem csupán egy elméleti keretrendszer, hanem egy dinamikus folyamat, amely szorosan kapcsolódik az aktuális környezethez. Ezen a workshopon keresztül a Vezetőképző Akadémia hallgatói nem csupán elméleti ismereteket szereztek, hanem valóságos eszközöket kaptak a stratégiai vezetés területén való sikeres navigáláshoz. A kurzus eredményeként a diákok nem csupán szakmai fejlődésüket tapasztalhatták meg, hanem a közösségen belül egymással is szorosabbra fűzhették kapcsolataikat a gyakorlatok révén, ezek pedig hozzájárulhatnak a jövőbeli vezetői pályafutásuk sikeréhez.

Az intenzív tanulás mellett a kurzus kiváló lehetőséget biztosított a hallgatóknak arra is, hogy szorosabb kapcsolatokat alakítsanak ki Dr. Khaterrel, és személyes kérdéseikre is választ kaphassanak. A kurzus zárásaként a hallgatók részt vettek egy különleges vacsorán, ahol kötetlenül beszélhettek a professzorral, és személyes visszajelzést is kaphattak tőle. A kurzus végén a hallgatók egyöntetűen azt mondták, hogy ez a hét volt a képzés egyik legmeghatározóbb hete, amelyre sokáig emlékezni fognak.

Jenei Benjámin