Olvasási idő: 2 perc

1971-ben ezen a napon ült össze először a Roma Világkongresszus, ahova 23 országból érkeztek küldöttek. Ezért tekintjük ezt a dátumot a roma kultúra és identitás megerősítésének legjelentősebb állomásának. Itt születetett döntés többek között arról, hogy a különböző néven ismert cigány népcsoportok közös elnevezése és nemzetük hivatalos elnevezése a roma.

Elfogadták a közös jelképet ábrázoló roma zászlót, a „Gelem, Gelem” című cigány himnuszt, valamint az „Opre Roma!” jelmondatot, amelynek jelentése: „Fel, cigányok!”

A kongresszus tiszteletére az ENSZ április 8-át a Roma kultúra világnapjává nyilvánította.

A Nemzetközi Roma Nap világszerte kulturális és társadalmi jelentőséggel bír, hiszen a cigányság által őrzött generációkon és társadalmi csoportokon átívelő, értékteremtő szerepén túl, a roma emberek mindennapi életben betöltött szerepére is nagy figyelmet fordít.

A roma kultúra ünnepének napja alkalmat ad arra, hogy a világ minden részén ünnepeljük a roma emberek hagyományait és történelmét, és elismerjük hozzájárulásukat a világ nemzeteinek kultúrájához és társadalmaihoz.

Ezen elvek mentén halad a Roma Tehetség Program is, aminek feladata megtalálni és felkarolni azokat a roma fiatalokat, akik tehetségük és szorgalmuk révén képesek lesznek olyan karrierutat bejárni, amivel közösségük és a magyar társadalom számára mintát adhatnak, értéket teremthetnek.