Olvasási idő: 2 perc

Az amerikai identitás akkor ismerhető meg, ha megértjük a puritanista alapítók szemléletét – hangsúlyozta Joshua Mitchell, a Georgetown Egyetem professzora. A politikai filozófus hamarosan magyarul is megjelenő könyvének budapesti bemutatóján az amerikai identitáspolitika válságáról beszélt.

Az Amerika ébredése című kötet szerzője Mártonffy Balázzsal, John McCain díjas politológussal, az NKA Amerikai Kutatóintézetének igazgatójával és Stephen Shollal, az MCC vendégoktatójával beszélgetett. Mitchell úgy véli, az identitáspolitika térnyerése a vietnámi háború végével, majd a keleteurópai rendszerváltás végbemenetelével kezdődött. Ekkortájra tehető a nyugati világban a kereszténység mint az identitás támaszának összeomlása. A professzor szerint a kiútat ebből a válsághelyzetből az jelenthetné – és erre látni is példákat – ha a konzervatív beállítottságú emberek és társadalmi csoportok is megtanulnák hatékonyabban hallatni a hangjukat.

A szerző művében kifejti, az Egyesült Államok mindig is abban volt érdekelt, hogy a polgárok közös erővel egy jobb világ kialakításán dolgozzanak. Manapság három fő akadály áll ezen cél elérésének útjában. Az első és legnyilvánvalóbb az identitáspolitika, melynek lényege, hogy átformálja Amerikát bizonyos bűnbakok dogmatikus feláldozása révén. Jelenleg ezt a szerepet a fehér heteroszexuális férfi tölti be, de ki lesz a következő áldozat, akire rázúdul az katartikus düh, melyet utóbbi csoport jelenleg elszenved? Leírja, hogy a második akadály a polgárok ellentmondásos magatartása, akik egyik pillanatban legyőzhetetlennek érzik magukat a közösségi médiában, máskor azonban megfelelő iránymutatás nélkül képtelenek szembenézni a mindennapok problémáival. A harmadik pedig nem más, mint az az illúzió, miszerint az élet nehézségeit és megpróbáltatásait másra lehet hárítani és minden esetben a könnyebb utat lehet választani. Joshua Mitchell könyvében mindezen problémák természetéről ír, de egyúttal reményt is kínál a jövőre nézve.