Olvasási idő: 2 perc

A Nemzetközi Kapcsolatok Iskola és a Média Iskola szervezésében április 19-én az Ambassador’s Talk vendége Pach Judit, Magyarország Indonéziába akkreditált nagykövete volt. Az eseményhez a Női Közéleti Vezetőképző Program hallgatói is csatlakoztak.

A meghívott nagykövet bemutatta az elmúlt évek legjelentősebb politikai, gazdaságdiplomáciai, valamint a felsőoktatásban elért eredményeit a két ország kapcsolatában. Az elmúlt hat év felső szintű, miniszterelnöki és több mint egy tucat miniszteri találkozóját a nagykövet és a munkatársai sikeresen követték le.

Indonézia a keleti nyitás külgazdasági stratégia egyik sikersztorija lett. A magyar víztisztító berendezések mellett már az agrárium is magyar technológiát használ a világ negyedik legnépesebb országában. 2023-tól az indonéziai autópálya-díjbeszedő rendszert is magyar vállalalat fogja koncesszióban üzemeltetni több mint 100 miliárd forintos technológiai tőkeexporttal. 

A felsőoktatásban is rekordszámú jelentkezés van a Stipendium Hungaricum ösztöndíjra, és Indonéziában is egyre több magyar hallgató tanul.

Pach Judit nagykövet a sikeres bilaterális kapcsolatok mellett – hallgatóink kérdéseire válaszolva – szívesen mesélt magáról, a karrierjéről, személyes érdeklődéséről, a „feminin tárgyalástechnikáról”, és legfőképpen jó tanáccsal látta el a hatalmas szigetország iránt érdeklődő, a kuturális kihívásokat kereső magyar fiatalokat.