Olvasási idő: 2 perc

Az MCC Nemzetközi Igazgatóságának meghívására látogatott el hozzánk Tibor Bial, a Cseh Köztársaság nagykövete 2021. október 7.-én, csütörtök este, megnyitva ezzel az Ambassador Talk Programsorozatot, melyen többek között a cseh-magyar kapcsolatokról, a V4-es gazdasági eredményekről és személyes történetekről is szó esett.

Nagykövet úr rövid bemutatkozása során megtudtuk, hogy félig cseh, félig magyar származású, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy mindkét országot alaposan ismerje, működésüket mélyebben megértse. Beszédében a bilaterális kapcsolatokra helyezte a hangsúlyt kiemelve, hogy az elmúlt 10 évben jelentősen nőtt a cseh-magyar gazdasági együttműködések száma. Szó esett továbbá arról, milyen fontos közös értékeink védelme, ami miatt törekednünk kell a felszínes kapcsolatok helyett a bizalom építésére, illetve a másik kultúra mélyebb megismerésére. Ezt a testvérvárosi kapcsolatok és iskolák közötti együttműködések tudják előmozdítani, közös kulturális vagy éppen sport programokkal együtt.

A beszélgetés következő részében Boris Kálnoky, a Média Iskola vezetője és egyben a beszélgetés moderátora tette fel kérdéseit Nagykövet úrnak, a napokban tartott cseh választások és annak a V4-es együttműködés jövőjére gyakorolt hatása kapcsán, melyekre érdekes válaszokat kaptunk.

Hallgatóink is feltehették kérdéseiket, amelyek többet között a cseh-kínai viszonyra, a csehek maszkszállítmányával kapcsolatos álhírére, továbbá a fiatalok szerepére irányult a cseh-magyar kapcsolatok megerősítésében. Záró gondolatként Nagykövet úr személyes példájáról beszélt és tanácsát osztotta meg a diplomáciai tapasztalatai terén: számára a stabil családi kapcsolatok és a munkája iránti elhivatottság döntő fontosságú.