Olvasási idő: 2 perc

A pályaválasztás a szakmai alapidentitás kialakulását jelenti, amelynek kapcsán sokszor végletekben gondolkodunk: túlmisztifikáljuk, vagy éppen lényegtelennek tartjuk – mondta el Zsidi Zsófia pszichológus Kecskeméten a Digitális Tudásközpontban az Iránytű az útvesztőben – a pályaválasztás 4 alappillére című előadása keretében.

Az MCC Középiskolás Programjának vezető oktatója a párválasztáshoz hasonlította a pályaválasztást, hiszen mindkét döntés rendkívül jelentős az életünkben. Hangsúlyozta, hogy életpályaépítésben érdemes gondolkodni, hiszen a pályaválasztás egy állomás a sok közül.

Az előadó gyakorlati példákkal illusztrálva mutatta be azokat a szempontokat, amelyek a karrierút építéséhez szükséges megalapozott döntést elősegítik. Önismereti utazásra kalauzolta a résztvevőket és a családi gyökerek feltárására, majd a jelenben fellelhető erősségeink feltérképezésére hívta fel a figyelmet: „megtalálni azt, amiben tehetségem van”.

Az oktató hangsúlyozta, hogy az érdeklődési területeink és jövőbemutató értékeink meghatározása is jelentősen befolyásolják a pályaválasztási döntést. Mit tennék, ha lenne egy mecénásom, milyen munkával tölteném szívesen a napjaimat? Ha árverésre mennék, milyen értékekre licitálnék az aukción? Milyen lenne álmaim átlagos munkanapja? Ezeket a kérdéseket is érdemes lehet átgondolni.

Az elméleti keretek strukturált bemutatása mellett orientáló kérdésekkel és sok-sok gyakorlatban alkalmazható eszközzel vértezte fel az érdeklődőket Zsidi Zsófia. Számos kérdés és hozzászólás követte a jó hangulatú előadást.