Olvasási idő: 3 perc

Lezárult az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny (AB§ZI), a Mathias Corvinus Collegium Jog szakiránya és az Alkotmánybíróság közös szervezésű versenye

Lezárult az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny (AB§ZI), a Mathias Corvinus Collegium és az Alkotmánybíróság közös szervezésű alkotmányjogi versenye. Az esemény lehetőséget biztosított az ország alkotmányjogot hallgató egyetemistáinak (az ELTE ÁJK, PPKE JÁK, DE ÁJK, SZTE ÁJTK, PTE ÁJK, SZE DFK, KRE ÁJK, ME ÁJK és NKE ÁKK hallgatói), hogy izgalmas jogeseteken és feladatokon keresztül megméressék magukat és közelebbről is megismerjék az Alkotmánybíróság működését, az ott folyó munkát. 

A verseny döntőjén az Alkotmánybíróság nevében Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, a Mathias Corvinus Collegium nevében pedig Korim Balázs jogász, az MCC alumnusa és az MCC kuratóriumának tagja köszöntötte a versenyzőket.

A verseny három fordulóból állt: egy online fordulóból, amelyen a jelentkezőknek egy tesztsort kellett kitölteniük megadott idő alatt; egy jogeset megoldásából, amelynek során az alkotmánybírák kutató munkáját megtapasztalva, több jogeset közül egyet kellett kiválasztani és továbbgondolni; és az Alkotmánybíróság épületében zajló szóbeli döntőből, ahol annak ülését modellezték. A megmérettetésen a résztvevők az alkotmánybíró szerepébe helyezkedve, két normakontroll indítvánnyal kapcsolatos alkotmányjogi érveléseiket bemutatva, többek között a tételes alkotmányjogi tudásukat, a természetes jogérzéküket, az érveléstechnikájukat és előadási képességeiket bizonyíthatták.

A döntő zsűrijének tagjai Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Czine Ágnes alkotmánybíró, Bitskey Botond főtitkár és Zakariás Kinga Rita főtanácsadó voltak.

A legjobb eredményt elért versenyzőknek lehetősége nyílik az Alkotmánybíróság gyakornoki programjában való részvételre, emellett az első három helyezett, Szabó Patrik (ELTE ÁJK, harmadéves hallgató), Lebedi Réka (ELTE ÁJK, ötödéves hallgató) és Varga Dominika Kincső (ELTE ÁJK, harmadéves hallgató) pénzjutalomban részesült.

Gratulálunk a versenyzőknek és az első helyezettnek, Szabó Patriknak, aki az ország alkotmányjogban legjártasabb tizenkét joghallgatója közül került ki a háromfordulós verseny döntőjén!