Olvasási idő: 1 perc

A kínai gazdaság háromszor gyorsabban nő, mint az USA gazdasága, és négyszer gyorsabban, mint az Európai Unióé – hangzott el kedd este az MCC nyíregyházi képzési központjában. A rendezvényen Toldi Ottó, az MCC Klímapolitikai intézetének kutatója tartott előadást: „Energetikai B terv: mi következik az orosz energiahordozók kora után„ címmel.

Az előadó hangsúlyozta: az EU és Magyarország energiastratégiái formálisan nem változtak, de több új intézkedés és terv is újra napirendre került, beleértve a klímatörvényt és az energiaveszélyhelyzeti intézkedéseket.

Megismerhettük a globális energiapiac jövőjét és a fosszilis energiaforrások véges készleteiről szóló elméleteket, bemutattuk Közép-Ázsia szerepét is, mely gázszállításával enyhítheti az európai hiányokat.

A kutató ismertette: az elkövetkező 20 évben az energiafogyasztás csökkenése várható az EU-ban, az USA-ban és Japánban, míg a feltörekvő országokban brutálisan növekedni fog, s ez alapjaiban változtat(hat)ja meg a világ energiaellátásának eddig jól bevált rendszerét.