Olvasási idő: 5 perc

Óriási sikert értek el a diákok az MCC első nagy, általanos iskolásoknak szóló sportversenyén! A Szombathelyen megrendezett FIT Olimpián 4. helyen végzett a veszprémi csapat. A bronzérmet a győri, az ezüstöt pedig a zalaegerszegi FIT-esek vihették haza. A házigazdák pedig a bajnoki címnek és hatalmas vándorserlegnek örültek olyan hangosan, hogy az utórengés talán a jövő évi olimpiáig is kitart. A díjátadás végén a leglelkesebb szurkolásért járó kupát a veszprémi 6.-osok ölelték magukhoz.

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az MCC az első FIT Olimpiáját a szombathelyi képzési központ. A fergeteges hangulatú sporteseményen a győri, a veszprémi és a zalaegerszegi 6. évfolyamos FIT-es diákokat látták vendégül a házigazdák. A gyerekek kosár- és akadálypályákon vetélkedtek, példaképektől hallgattak élménybeszámolókat, torna- és kötélugró bemutatót néztek és megkóstolhatták az olimpiai 5 karikát – fánk formájában.

Dorner Ágoston, a szombathelyi képzési központ régiókoordinátora nagyot álmodott egy augusztusi éjszakán: úgy érezte, ideje lenne alaposan átmozgatni a Fiatal Tehetség Program kis diákjait. Hosszú, aprólékos tervezés eredményeként kristályosodott ki az első FIT Olimpia - most már tudjuk – mindent elsöprő programterve. A Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium tornacsarnoka 2024. április 26-án délelőtt tíz órára megtelt harcra kész fiatallal, a bordásfalak zászlók és plakátok mögé rejtőztek, a tornaszerek felsorakoztak a bevetésre. A csapatok ünnepélyes bevonulását követően Retteginé Böröcz Katalin képviselet-vezető köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy bár a sport életeleme a versengés, senki sem győzhet egyedül. Az együttműködés, az egymásra figyelés és az empátia kulcsfontosságú, főként a csapatversenyekben. Ezt követően Fehérpataky Balázs, a FIT programigazgatója üdvözölte a kis sportolókat. Köszöntőjében elmondta, hogy bár az MCC oktatási stratégiájában fontos szerepe van az egészségre nevelésnek, arra valahogy sosem jut igazán idő, hogy a sportot becsempésszük a kurzusokba. Ezért is kiemelkedő kezdeményezés a FIT Olimpia, melyen a diákok megmutathatják, hogy nem „csak” FIT-esek, hanem FITTek is. Dr. László Győző, Szombathely város sportért felelős alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a rendezvény nagy ajándéka a megjelent gyermekek számára, hogy olyan példaképekkel is találkozhatnak, akik irányt mutathatnak számukra a küzdésben. Dr. Hegedűs Csaba, olimpiai bajnok birkózó, a FIT Olimpia védnöke megnyitó beszédében azt emelte ki, ami szerinte a legfontosabb tulajdonsága egy gyermeknek: a vágyakozás képességét. Amíg ez él bennünk, addig van akaratunk elérni valamit. Ezt kell felhasználnunk motivációként.

A megnyitó szavakat követően a csapatok bemutatták az általuk készített csapatzászlókat, és elszavalták az eseményre írt szurkolói rigmusaikat. A Falco KC fiatal játékosai által vezetett bemelegítést követően kezdetét vette a megmérettetés. Két pályán zajlottak a kosármérkőzések, melyek eredményeként a zalaegerszegi csapat megszerezte a vezetést. A délelőtti program zárásaként Hegedő Csaba élménybeszámolóját hallgathatták meg a gyerekek. Az olimpikon mesélt az aranyig vezető útról, a civil élet kihívásairól és arról, hogy hogyan vitte előre pályája során a hite és a hála.

A nap második felében egy újabb sportlegenda, Király Gábor, 108-szoros válogatott kapus várta beszélgetésre a FIT-eseket. Arra kérdésre, hogy ő maga milyen volt 6.-os iskolásként, elmondta, hogy mindig azt tartotta szem előtt, hogy először az iskola legyen rendben. Ha ott megtette, amit kellett, akkor lehetett bármi másba belevágni. Hangsúlyozta, hogy fontos, hogy legyenek álmaink, vágyaink, de közben mindig legyen egy B terv is a tarsolyunkban. Ez megvéd minket a csalódástól. A labdarúgó mesélt a hazai és a külföldi pályafutásáról, a kedvenc autójáról és arról, hogy mennyire nem szeret futballmeccset nézni.

A délutáni versenyszámok előtt nem maradhatott el az újramelegítés: Dévai Boglárka, európa-bajnok tornász és a Kanizsai Dorottya Gimnázium tornászai átmozgatták a kihűlt izmokat, a Szombathelyi Kötélugró Klub tagjai pedig megadták a ritmust a folytatáshoz.

A sorversenyek során a gyerekek másztak, futottak, célbadobtak, matracon csúsztak, jenga-várat építettek és megállíthatatlanul szurkoltak egymásnak! A nap végére rendkívül szoros állás alakult ki, így a kis sportolók idegei bizony pattanásig feszültek az eredményhirdetésre.