Olvasási idő: 2 perc

Az agrárium jövőjéről és a hozzá kapcsolódó klímapolitikáról tartottak izgalmas kerekasztal-beszélgetést Mathias Corvinus Collegiumban, a Klímapolitikai Intézet szervezésében. Litkei Máté, az intézet igazgatója, az esemény moderátora a bevezetőjében a szűkülő erőforrások és a növekvő igények közötti feszültséget említette, hozzá téve, lehet-e a klímát romboló hatásokat csökkenteni az agráriumban pont akkor, amikor egyre több a fogyasztó? Hetényi Csaba, a húshelyettesítő termékeket gyártó Plantcraft társalapítója, André Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója és Pesti Csaba, az Agrárközgazdasági Intézet információs rendszerek igazgatóságának vezetője próbált meg autentikus választ adni a kérdésre.

Pesti Csaba elmondta, a mezőgazdaságnak valóban sok szennyező hatása van a klímára, ám még így is csak 25 százalékban felel a klímaváltozásért. Szerinte sok olyan fejlesztés zajlik jelenleg is, amely javíthatja a termelési hatékonyságot, a klímavédelmet, de a környezeti hatásokra jobban figyelve.

Hetényi Csaba, akinek a cége növényi alapú szalámikat is gyárt, úgy látja, mivel az elmúlt 30 évben a világ hústermelése a növekvő igények miatt megduplázódott, mindez klímaproblémákat okoz. Az egyre népszerűbb vállalkozás társalapítója szerint a húsfogyasztás csökkentése lehet az egyik megoldás, amely egy alulról jövő építkezést jelent, társadalmi igényként fogalmazódhat meg.

André Péter szerint az emberiség élelmiszerigénye drasztikusan emelkedik, Kínában például a húsfogyasztás az elmúlt 30 évben a két és félszeresére nőtt. A tendencia nem csak a népességnövekedés miatt tapasztalható, hiszen az emberek tovább élnek, mint korábban. A szakember szerint nem a termelés visszaszorítása a megoldás, hanem a technológiák fejlesztése. Mint elmondta, az Európai Unióban például 1990 óta harminc százalékkal csökkent a szarvasmarhák okozta gázkibocsátás, de ez nem azért, mert kevesebb szarvasmarha lett, a takarmányozáson változtattak. André Péter szerint klímabarát technológiákra van szükség, ezt az utat pedig Magyarország kormánya is támogatja.