Olvasási idő: 2 perc

Mennyire nagy kihívás megmászni Afrika legmagasabb csúcsát? Hogyan lehet egyszerűbben ilyen utat leszervezni? – Ezekre a kérdésre adta meg a választ Dr. Kövér László, az MCC Középiskolás Programjának vezető oktatója.

Kövér László az MTA-tól nyert el egy ösztöndíjat, mely felhasználásával egy afrikai konferenciára szeretett volna eljutni 2021. decemberében. Bár a konferencia meghiúsult, ennek ellenére el tudott utazni az áhított kontinensre mind szakmai, mind privát céllal; s bár bonyolultságok árán, de sikerült megszervezni a Kilimandzsaróra tervezett túrát.

A jelszó: Hakuna matata! Vedd lazán, úgy könnyebb! Miért is jó megfogadni a bölcs afrikai tanácsot? Az elnyert ösztöndíj ugyanis a tervezett útra a közbeszerzések miatt nagyjából már az előszervezésben elfogyott, de amit igazán szeretne az ember, azt el is érheti. Így közvetlen kontaktokat szerezve jóval a piacon kínált ár alatt sikerült megszerveznie a túrát, mely teljes költsége 1240 dollár volt. Az útján hat ember kísérte, akik túravezető, szakács és porterek voltak. Több útvonal vezet a hegy csúcsára, de korántsem hegymászásra kell gondolni, végig járható a túraútvonal. Az esőerdő miatt a legfontosabb túraruha az esőkabát. A legnehezebb dolog, amibe belefuthat a résztvevő, az a hegyibetegség, ami bizony megviseli a szervezetet, de a túravezetők nagyon profin figyelik vendégeiket.

Világjáró oktatónk legközelebbi túráját Transzszibériai Express vonalán tervezi Vladivosztokig 2023 nyarán. Bízunk benne, hogy utána is vendégül láthatjuk egy hasonló előadás, élménybeszámoló erejéig.