Olvasási idő: 3 perc

Meg akarod ismerni az Alkotmánybíróság működését? Jelentkezz az AB§ZI-ra!

Meg akarod ismerni az Alkotmánybíróság működését? Jelentkezz az AB§ZI-ra!

Az Országos Alkotmánybírósági Szimulációs Verseny (AB§ZI), az Alkotmánybíróság és a Mathias Corvinus Collegium közös szervezésű alkotmányjogi versenye. Az esemény lehetőséget biztosít az ország alkotmányjogot hallgató egyetemistáinak (az ELTE ÁJK, PPKE JÁK, DE ÁJK, SZTE ÁJTK, PTE ÁJK, SZE DFK, KRE ÁJK, ME ÁJK és NKE ÁKK hallgatói), hogy izgalmas jogeseteken és feladatokon keresztül megméressék magukat és közelebbről is megismerjék az Alkotmánybíróság működését, az ott folyó munkát.

Az először megrendezett AB§ZI-n többek között a tételes alkotmányjogi tudásukat, a természetes jogérzéküket, az érveléstechnikájukat és előadói képességeiket bizonyíthatják a jelentkezők. A háromfordulós egyéni vetélkedő egy online fordulóból, egy jogeset megoldásából, valamint egy szóbeli döntőből áll. A jelentkezőknek az első részben, a regisztrációt követően, egy tesztsort kell kitölteniük megadott idő alatt. Megoldásaikat 2019. január 21-e 23:59-ig (közép-európai idő szerint) várjuk.

A második fordulóba jutott versenyzők az alkotmánybírák kutatómunkáját tapasztalhatják majd meg: több jogeset közül egyet választva kell kidolgozniuk egy javaslatot, amit a testület elé terjesztenének.

A kétnapos döntőbe jutott versenyzőknek az Alkotmánybíróság épületében, annak ülését kell modellezniük. Ennek során a versenyzők szerepkártyákat húzva belehelyezkednek egy alkotmánybíró szerepébe, és bemutatják egy esettel kapcsolatos alkotmányjogi érveléseiket. A döntőben többek között alkotmánybírákból álló zsűri előtt kell a versenyzőknek helyt állniuk.

A legjobb eredményt elért versenyzők részt vehetnek az Alkotmánybíróság gyakornoki programjában, valamint az I. helyezett 200 ezer, a II. helyezett 150 ezer, a III. helyezett 100 ezer forint értékű díjazásban részesül.

A versennyel és az első fordulóval kapcsolatos kérdéseket a jogesetverseny'KUKAC'mcc'PONT'hu címen várják a szervezők.