Olvasási idő: 2 perc

Fel kell hagyni a lövészárok- politikával, a beruházások kapcsán valamennyi aspektust érdemes vizsgálni – fejtette ki Tóth Máté energiajogász a szombathelyi MCC szerdai rendezvényén. A szakember Schiffer András ügyvéddel, korábbi zöldpárti politikussal vitázott az akkumulátorgyártás és a zöldpolitika kérdéseiről.

Tóth Máté a vita kezdetén hangsúlyozta, hogy bár ezek a kérdések meglehetősen megosztóak, fontos, hogy ne lövészárkokba helyezkedve kinyilatkoztassuk álláspontunkat, hanem igyekezzünk megvizsgálni minden aspektust, és lássuk meg, milyen megoldandó problémák előtt állunk. Az akkumulátorgyártás kapcsán egy alakuló helyzetben vagyunk, alakuló jogszabályi környezetben. Ebben keresi jelenleg helyét Magyarország is. Schiffer András szerint nem az a kérdés, hogy összehangolható-e a gazdaságpolitika a zöld célokkal, hanem egyenesen az, hogy képesek vagyunk-e fenntartani a létezés feltételeit. Érvelése szerint magát a gazdaságpolitikát kell zölddé tenni, máskülönben a pusztulás megállíthatatlan lesz.

Az olykor felfokozott vita során a felek megvitatták a kis- és középvállalkozások gazdaságpolitikai szerepét, a K+F feltételeit és lehetőségeit, valamint azt, hogy hol van a határ a klímaváltozás valós veszélyeinek hangsúlyozása és az ún. klímahiszti között. Azt este végére egyetértés született abban, hogy a gazdaságpolitika előtt álló fontos megoldandó feladatokra kell koncentrálnunk.