Olvasási idő: 1 perc

Az MCC Lunch Talks eseménysorozatunk vendégeként Dr. Eric Hendriks, dán szociológus, az MCC Visiting Fellowship Program vendégoktatója tartott előadást az alábbi témában: A világok háborúja, avagy Kína ellen-kozmopolitanizmusa.

Az elmúlt években a világot elemző filozófia nagy hangsúlyt kapott a kínai akadémián. Teoretikusai megpróbálják újrafogalmazni a „világ” fogalmát, hogy szembeszálljanak az Amerika-centrikus és liberális világképzetek befolyásával. Dr. Hendriks előadása során betekintést kaphattak a hallgatók a kínai történelmi kontinuitáson alapuló társadalmi, politikai és kulturális folyamatokba. Illetve megismerhették a kínai politikai elit világ-harmónia fölfogását, avagy a partikularizmuson alapuló univerzalizmust. Az előadó mindannyiunk számára nyitva hagyta a kérdést, hogy a kínai álláspont mennyire is realista, vagy inkább egy utópisztikus világot képvisel.

Az MCC Lunch Talks rendezvénysorozat célja, hogy az MCC oktatói, vendégoktatói és hallgatói lehetőséget kapjanak tudományos munkájuk, kutatási eredményeik megvitatására.