Olvasási idő: 3 perc

Magyarország az újkori olimpiák során két nyári olimpiai játék kivételével mindegyiken képviseltette magát. A dobogó legfelsőbb fokán Magyarország összesen 184 alkalommal állt, így hazánk 184 db aranyérmet tudhat magáénak. Március 19-én két olyan sportlegenda látogatott el a győri MCC-be, akik külön-külön kettő-kettő aranyérmet szereztek hazánknak. A sportolói élet kihívásait, a magánélet összeegyeztetését a sporttal, valamint a sportolói küzdelem rejtelmeit mutatta be Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok kajakozó és Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, akikkel Füleky András, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének igazgatója beszélgetett.

Legendás sportolókról, a HMSE küldetéséről hangzottak fontos gondolatok, mielőtt a meghívott vendégek megosztották volna életútjukat a győri közönséggel.  Mindkét sportoló elhozta olimpiai aranyérmeit, melyeket az előadás alatt a nézők megtekinthettek, illetve meg is örökíthettek maguk számára.

Nagy Tímea elmondta, hogy egy fiú miatt kezdett el vívni, aki azonban két hét múlva abbahagyta a sportot, ám Tímeában az akkori edzők meglátták azt a szorgalmat és tehetséget, melynek tükrében nem engedték, hogy abbahagyja a vívást. Elmondása alapján nagy kihívás volt összeegyeztetni a családalapítást és a gyermekvállalást a profi sportkarrierrel, de végül sikerült megtalálnia az egyensúlyt. Végül Nagy Tímea köszönetet mondott edzőjének, a néhai Kulcsár Győző olimpiai bajnoknak, az ő „Győző bácsijának”.

Kőbán Rita elmondta, hogy sokgyermekes családból származik, ami kihatással volt felnőttként hozott döntéseire is. Elmondása alapján a gyerekkori fő motivációját az adta, hogy testvérei nem vették elég komolyan, mivel ő volt a legfiatalabb gyermek. Sportolási céllal fordult a kajakozás felé, azonban már gyerekként sem kellett sokszor mondani neki, hogy mit és hogyan végezzen, mert már akkor is elszántan, hatalmas edzésmunkával építette a karrierjét.

A meghívott halhatatlan sportolók közösen felidézték sportmúltjuk főbb állomásait, említést téve a kezdeti nehézségekről és sikerekről. „A győzelem mellett meg kellett tanulnunk elfogadni a vereséget is” – emelte ki Kőbán Rita, akinek szavait Nagy Tímea is megerősítette. Tímea elmondta, hogy Atlantába éremesélyesként indult, de kiesett. Ez az egy momentum többet tanított neki, mintha éremmel tért volna haza.

A közönség soraiban jelen volt sok fiatal győri sportoló is, akiknek hiteles példát mutattak sportnagyságaink. A fiatalok az előadás után közvetlenül is feltehették kérdéseiket az olimpiai bajnokoknak, akik válaszaikkal és bátorításukkal hatalmas motivációt jelentettek számukra.

 

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára, melyekről bővebb információt az MCC Győr Facebook oldalán találhatnak.