Olvasási idő: 2 perc

Teljesen megtelt a MOL Nagyszínpad nézőtere Sebastian Kurz, volt osztrák kancellár és Szalai Zoltán, az MCC főigazgató beszélgetésén, ahol a világ 2023-as helyzetéről volt szó.

“A politikában a legrosszabb, hogy állandó konfliktusban van az ember, és mindegy, mit tesz, mindig kap kritikát, egyszerűen azért, mert mások akarnak a székedben ülni - ez a demokrácia árnyoldala.” - fejtette ki véleményét Kurz.

Úgy gondolja Orbán Viktorral kimondottan pozitív volt együtt dolgozni, Ausztria ugyan nem a V4 tagja, de mindig sok kapcsolatuk volt keleti szomszédaikkal, és Ausztria számára mindig jó volt hídnak lenni kelet és nyugat között.

Európa szerepének változásáról szólva Kurz kifejtette, hogy a fő célnak a gazdasági sikernek kell lennie. Sok ország most jól teljesít, de átalakulásokat látunk globális szinten, az eddigi eredményeket kemény munkával értük el, és az EU fő céljának a versenyképesség megőrzésének kell lennie.

Az USA jövőjéről szólva Kurz rámutatott, hogy mind a két nagy amerikai párt csökkenteni akarja Kínával való kapcsolatát, ami talán nekik jó, de nem jó Európának. Ha így is tesz Amerika, Európának meg kell találnia a saját álláspontját ebben a kérdésben, mert nagy a kereskedelem Európa és Kína között.

Kurz egyelőre nem lát esélyt a katonai konfliktusra a NATO és Kína között, de minél megosztottabb a világ, annál nagyobb hosszú távon a katonai viszály lehetősége.