Olvasási idő: 4 perc

A vezetőképző Akadémia hallgatói tartalmas tanulmányúton vettek részt a kelet-szlovákiai régióban, ahol a kulturális örökségtől kezdve a gazdasági innovációig széles spektrumon ismerkedtek meg a régióval. Az utazás alatt a hallgatói kulcsfontosságú találkozókat folytattak helyi vezetőkkel és szakértőkkel is.

A Vezetőképző Akadémia hallgatói Miskolc-Kassa tanulmányútjuk során február 18-20. közötti napokat Kassán és környékén töltötték el. Megérkezésük első napján lelkesen belevetették magukat a város felfedezésébe, amiben segítségükre volt a Kassai Magyarok Fórumának elnöke, Hanesz Zoltán. Az ő szakértői vezetésével a hallgatók mélyebb betekintést nyertek a város történelmi jelentőségébe és kulturális sokszínűségébe Ezt követően Hanesz Angelika, a Csemadok helyi elnöke mutatta be részletesen a szervezet célját és tevékenységét. Az előadás során a hallgatók megismerhették a helyi magyar közösség megtartására és erősítésére irányuló kezdeményezéseket.

A második napot Gergely Papp Adriannaval, a Rovás Kulturális Alapítvány alelnökével és Debrőd polgármesterével kezdték. Ez az összejövetel lehetőséget teremtett, hogy közvetlen és nyílt eszmecserét folytassanak a magyar nemzeti kisebbség jelenlegi helyzetéről, kihívásairól és a közösség által végzett tevékenységekről. A diskurzus értékes betekintést nyújtott a kulturális és politikai dinamikába, ami hozzájárult a hallgatók társadalmi és kulturális ismeretének további bővítéséhez. Ezt követően Szepsin, a Stavomark vezetőjével találkoztak és beszélgethettek a helyi vállalkozói környezetről, megismerkedhettek a régió gazdasági lehetőségeivel és az abban működő vezetői léttel. A nap zárásaként a Tabačka Kulturfabrik látogattak a hallgatók, ahol szemtanúi lehettek annak, hogy egy régi gyárépület milyen innovatív módon alakítható át élénk kulturális központtá, amely támogatja a kreatív iparokat és vállalkozásokat.

A Vezetőképző Akadémia kassai tanulmányútjának zárásaként a csapat Magyarország Kassai Főkonzulátusán töltötte a február 20-i délelőttöt, ahol a dr. Hetey Ágota főkonzulasszonnyal folytatott találkozójuk során a hallgatók a diplomáciai kapcsolatok, az együttműködés, valamint a kölcsönös tisztelet és megértés fontosságáról hallhattak. A Főkonzul-Asszony által nyújtott átfogó betekintés a konzulátus tevékenységeibe és a kulturális együttműködésekbe, valamint a diplomáciai kapcsolatok erősítésére irányuló erőfeszítésekbe különleges lehetőséget jelentett a hallgatók számára, hogy megértsék a nemzetközi diplomáciai munka jelentőségét, különösen a kisebbségi közösségek támogatása és a kulturális örökség védelme kapcsán.

A hallgatók Kassán és annak környékén töltött szűk 48 óra leforgása alatt egy sokszínű, több aspektusból megvilágított gazdasági-társadalmi-kulturális környezetbe nyerhettek betekintést. A tanulmányút során szerzett tapasztalatok rámutatnak az emberi kapcsolatok, a kulturális megértés és az empatikus kommunikáció központi szerepére. Az, hogy a különböző kulturális és történelmi háttérrel rendelkező emberek hogyan képesek párbeszédet folytatni, együttműködni és közös célok felé törekedni, esszenciális eleme a globális és sokszínű világunknak. A kassai tanulmányút így nem csak egy szakmai kirándulás volt, hanem egy olyan életre szóló tanulság, amely megerősíti a kulturális hídépítés és az interkulturális párbeszéd fontosságát a mai összekapcsolt világunkban.