Olvasási idő: 2 perc

Megkezdődött a Mathias Corvinus Collegium (MCC) legnagyobb nemzetközi konferenciája, a 2022-es MCC Budapest Summit. Több mint 30 előadó vesz részt az eseményen és félezer látogatót várnak 2022. február 16-17-én. A tehetséggondozó intézmény célja, hogy Magyarország – sőt, Közép-Európa – legnagyobb és legfrissebb szellemi műhelye legyen.

A valódi értékek megőrzése az oktatás egyik legfontosabb feladata – hangsúlyozta Szalai Zoltán. Az MCC főigazgatója köszöntő beszédben rávilágított, nem csak a jelen kérdése az, hogy a felnövekvő generációkat mire tanítjuk. A felsőoktatás kihívásáról szólva kiemelte, egy ideológia sem uralkodhat egyetlen egyetemen sem, ez magát az universitas fogalmát teszi zárójelbe. Az MCC küldetését ismertetve rámutatott, a tehetséggondozó intézmény hisz abban, ha a közösség, a nemzet fontosságára neveljük diákjait, akkor valóban a közösségükért és nemzetükért tenni akaró, felelős gondolkodású generációt nevelhetünk fel.

A tehetséggondozás, az egyéni hang megtalálása és kibontakoztatásának képessége nemzetstratégiai kérdés – hívta fel a figyelmet Orbán Balázs. Az MCC kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, a konferencia célja az, hogy tanuljunk arról, hogy mi a helyes és mi az értékes. Szerinte nincs fontosabb azoknál a kérdéseknél, hogy hogyan tanítsunk érdemben kritikai gondolkodásra, mit tanuljanak diákok jogok és kötelezettségek egyensúlyáról, nemi és faji kérdésekről és a nemzeti identitásról. A szülőknek pedig joguk van megválasztani a gyermeküknek adandó nevelést – tette hozzá Orbán Balázs.

Az MCC Budapest Summit egész héten panelbeszélgetésekkel, könyvbemutatókkal, vitafórumokkal várja az érdeklődőket Budapesten és vidéki városokban. A konferencia központi témája annak megvitatása, hogy milyen értékek mentén neveljük gyermekeinket.