Olvasási idő: 3 perc

Az 1990-es taxisblokád a közelmúltunk történelmének olyan eseménye, mellyel kapcsolatban máig számos tisztázatlan kérdés merül fel. Aki átélte, minden bizonnyal emlékezik, hogy éppen hol volt és mit csinált azon a napon, amikor a közel húszezer taxis „elfoglalta” az országot. Mindenki emlékszik ezekre a napokra, azonban a kollektív tudatban mégis kevésbé maradtak meg. Mintha lett volna pár nap az ország történelmében, amelyekről – annak ellenére, hogy drasztikus események történtek – a kollektív nemzeti tudat nem szeretne tudomást venni. Az 1990-es politikai rendszerváltást követő, az új nemzeti kormány számára rendkívül nehéz helyzetet teremtő blokád mintha az olcsó szovjet olajra és nyugati hitelekre alapozott gulyáskommunizmus „utolsó demonstrációja” lett volna. E napok történéseit és a mögöttük húzódó bel- és nemzetközi politikai szálakat dolgozza fel a tavalyi év sikerének számító Blokád című film, melynek rendezője, Köbli Norbert volt március 22-én a győri MCC vendége.

Köbli Norbert elmondta, hogy a forgatás során, illetve a forgatókönyv elkészítése alatt sem gondoltak arra, hogy a film bemutatását követően néhány hónap múlva ennyire aktuálissá válik a történet. Úgy tűnik, a történelemben felfedezhetőek bizonyos ciklikusságok. A forgatókönyvíró kifejtette, hogy számára Antall József miniszterelnök hiteles bemutatása misszióvá vált, hiszen a négy évtized államszocializmus utáni első kormány és annak vezetője óriási, történelmi feladatot vett a vállára, melynek súlyát igazából még a mai napig sem érezzük. A forgatás kulisszatitkaiból a vendégek megtudhatták, hogy milyen komoly feladat volt beszerezni a rengeteg korabeli járművet, de a készítők annyira alaposak voltak, hogy még a rendszámok egyezésére is igyekeztek a lehető legnagyobb figyelmet fordítani. A forgatási helyszíneknél is jelentkeztek nehézségek, melyekből a legérdekesebbnek az Árpád-hídon zajló jelenet mogyoródi Hungaroring pályán történő forgatása mutatkozott. A színészek kiválasztásánál is igyekeztek a legkörültekintőbben eljárni, az eredeti figurákhoz a leginkább hasonlító és a történelmi helyzetbe „beilleszthető” művészeket felkérni a film forgatásához. A film amellett, hogy hitelesen igyekszik bemutatni a taxisblokád három napját, nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy az események mögött húzódó belpolitikai nehézségek és világpolitikai mozzanatok is kellően érzékelhetőek legyenek. Köbli Norbert elárulta, hogy következő filmje a magyar labdarúgó legenda, Puskás Ferenc életét fogja a nézőknek bemutatni. 

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő előadás 2023. április 12-én 17.00 órakor lesz, amely során az MCC vendégoktatói, Prof. Dr. Frank Lothar Kroll, Prof. Dr. Michael Sommer és Prof. Dr. Heinz Theisen beszélgetnek Európa történelmi, politikai és kulturális határai címmel. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Április 16-ig várjuk Iskolarendszerünkbe azon hallgatók jelentkezését, akik a tavaszi félévben fejezik be első egyetemi évüket és a Széchenyi István Egyetemen nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek!