Olvasási idő: 2 perc

Új könyvet mutatott be az MCC Press a Tas vezér utcai Scruton kávézóban Francesco Giubilei olasz konzervatív író tollából, A természet megőrzése címmel. A kötet a jobboldal természetvédelem terén való lehetőségeit taglalja.

Köszöntőjében Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója elmondta: a könyvkiadás jelentősége és fontossága alapvető érték az MCC-nél. Hozzátette: 2008 óta folytatnak kiadói tevékenységet, és céljuk, hogy a konzervatív oldal egy új, mérsékeltebb, mégis friss szellemiségű fórumaként legyenek jelen a piacon.

Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója kérdésére a szerző tisztázta, hogy a természet mindenkinek fontos, de a baloldal ideológiát csempész a téma megvitatásába. Ez Giubilei szerint nem helyes, mert a természet megóvása a konzervatív világból indult ki. A jobbközépen igenis nagy lehetőség van a természetvédelem felkarolására, ezeket az eszméket akarta bemutatni könyvében.

Calum T. Nicholson, az MCC vendégoktatója szerint a jobboldali természetvédelemhez vezető út egyik első lépése annak felismerése, hogy a klímának hatása van a társadalomra, de „a társadalomtudományok ingatagok", így kérdéses, milyen okokból támogatjuk a természetvédelmet. Nicholson szerint nem szabad aktivistaként állni az ügyhöz.

A szerző szerint az egyik legnagyobb kihívás a nemzeti identitás megóvása az EU-s szabályokkal szemben. Az EU több szabályozást hozott be, amelyek minden országra vonatkoznak, de nem értik meg, hogy minden országnak eltérő identitása és nézetei vannak. Az olaszországi műanyagadót az emberek fogják megfizetni, mert a kínai termékek nem tartják be az alapvető előírásokat. Az „etikus adó” egy veszélyes új találmány, amikor mindenfajta dologra ráfogják, hogy azt megadóztatni „etikus”, de ezzel nem fogják meggyőzni az embereket.