Olvasási idő: 2 perc

A térképek izgalmas világával ismerkedhettünk meg az MCC debreceni képzési központjában, ahol Dr. Szűcs Ádám Imre egy gondolatébresztő előadásban osztotta meg, mennyi értékes információhoz juthatunk azáltal, ha világtérképünkön Európa helyett más földrészeket és különböző országokat helyezünk a fókuszba. Világunk feltérképezése azért is különösen fontos, mert ritkán figyeljük meg tudatosan a térképeket, melyek képesek arra, hogy átformálják a látásmódunkat, és bemutassák 2023-ban a világ fontos politikai, gazdasági és diplomáciai folyamatait is.

A hagyományos világtérkép mind a mai napig meghatározza azt, hogy milyen képet alkotunk a bolygónkról, ugyanakkor annak ellenére, hogy a térképek már 25 ezer éve segítik a tájékozódásunkat és a világunk felfedezését, feltérképezését rengeteg félreértés és vita alakult ki amiatt, hogy nem tudatosan tekintünk rájuk. Dr. Szűcs Ádám Imre, az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskolájának kutatótanára és a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetője Egy (tér)kép többet mond ezer szónál című előadásának első felében erre hívta fel a hallgatóság figyelmét. Mint elhangzott, ahhoz, hogy elemezni tudjuk a különböző társadalmi és politikai folyamatainkat, ennél sokkal többre van szükség, hiszen gyakran esünk bele abba a hibába, hogy csak a megszokott Európa-centrikus világtérképet használjuk, azonban ha mélyebbre ásnánk, és például Európa helyett egy másik földrészt helyeznénk a középpontba, sokkal jobban kirajzolódnának előttünk a különböző térségek adottságai, ezáltal szélesebb képet kapva világunkról.

A szakértő állításait 23 olyan térképpel támasztotta alá prezentációjának második felében, melyek alkalmasak arra, hogy változtassanak a világról alkotott képünkön, valamint azon, hogyan látjuk magunk körül a fontos politikai és gazdasági folyamatokat. Bemutatta és megvizsgálta például Lengyelország és Németország választási térképeit, melyek a mai napig tükrözik területeik történelmi múltját, de különböző reprodukciós rátákat vagy kereskedelmi és információs útvonalakat szemléltető térképeket is megfigyelhettünk. Az elemzésébe természetesen bevonta a résztvevőket is, akik így valóban egy sokkal reálisabb képet alkotva távozhattak az előadásról, megtudva, hogy egy-egy térkép tudatosan megvizsgálva többet mondhat ezer szónál.