Olvasási idő: 3 perc

Vannak halálesetek a történelemben, amiket a tények ellenére sem akarnak elfogadni az emberek. A világon a legjobban kivizsgált gyilkosság, amit John F. Kennedy amerikai elnök ellen követtek el 1963. november 22-én Dallasban. Dr. Hahner Péter történész, az MCC-Rubicon Történettudományi Műhely vezetője a legalaposabb statisztikákat, vizsgálati eredményeket mutatta be szolnoki előadásán múlt csütörtökön, az előadás utáni kérdésekből mégis kiderült, hogy volt, akit továbbra sem sikerült meggyőzni arról, hogy Lee Harvey Oswald tette, vagy csak és kizárólag ő lett volna az elkövető.

A tanár úr, akit többen ismerősként, csoporttársként vagy tanárukként üdvözöltek, nem lepődik meg ezen. Szinte a létező összes teóriát hallotta már arról, hogy mi is történt 60 évvel ezelőtt, sőt, volt olyan is, amikor tanítványainak feladatba adta, hogy találjanak ki újabb elméleteket. A nem létező rejtély című könyvében külön fejezetet szánt az összeesküvéselméletek népszerűségének. Ahogyan a gyilkossághoz, majd Jack Ruby bosszújához is kellett szerencse, úgy az említett mű megírásához is.

A szerencse forgandóságát érezheti az a magánszemély is, aki lefotózta, amint Jack Ruby odalép Lee Harvey Oswaldhoz, kezében egy pisztollyal, ami a felvételen jól látható. Azonban mégis egy hivatásos fotós csupán 6 tizedmásodperccel későbbi fotója kapott Pulitzer-díjat, mert az épp a lövés pillanatában készült. Ebből lett a sokak által ismert kép, amin Oswaldot eltalálja a golyó és arcára kiül a fájdalom. Alapos gyűjtőmunkának köszönhető nemcsak korrajzot kaptunk az akkori politikai életről, Kennedy és nem utolsósorban Jackie társadalmi megítéléséről, de ugyanilyen részletes leírást kaptunk Lee Harvey Oswald és az őt később meggyilkoló Jack Ruby életéről is. Mondhatjuk, hogy Oswald egész élete kudarc volt, aki ezzel a gyilkossággal akart kitűnni, míg Ruby egy piti kis alak a dallasi éjszakai életből. Így aki látta Oliver Stone elhíresült filmjét, a JFK-t, annak az is kiderült, hogy mik voltak a fikciók a filmben.

A közönség sorában ült olyan, aki ért a puskákhoz illetve a lövészethez, ő továbbra is kételkedik abban, amit a nyomozás bebizonyított: hogy Oswald 8 másodperc alatt adta le a 3 lövést, amelyből az utolsó bizonyult halálosnak. Szintén felmerült, hogy miért kellett 75 évre titkosítani az aktákat, azonban itt is lelohasztotta a kedélyeket Hahner: törvényi előírás.

Higgyük el, amit a történészek állítanak: lezárt ügy a Kennedy gyilkosság.