Olvasási idő: 3 perc

Az Egyesült Államokban a politika negatív megítélésének áldozata a politológia, pedig Arisztotelész mestertudománya az alapja mindennek, és segít „jó polgárokat” nevelni. Lee Trepanier, a Samford Egyetem professzora az MCC Scrutonban többek között arról is beszélt, hogy az állam által meghatározott alapelvekre igenis szükség van az oktatásban.

Az állam nem lehet semleges a polgárok oktatásának területén, és ettől nem is szabad megijedni. Támogathatja például a demokráciát, a pluralizmust vagy a kisebbségi jogok tiszteletben tartását. Ezek nem ideológiák, hanem alapelvek, amelyekre szükség van – jelentette ki a rendezvényen Lee Trepanier. Az amerikai szakember Gallai Sándorral, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola vezetőjével beszélgetett többek között arról, hogy egy nemzet állampolgárainak ismerniük kellene hazájuk történelmét, továbbá érteniük, hogyan működik a kormányzat, milyenek az intézményi és strukturális alapok.

A szakmai rendezvényen elsősorban arra keresték a választ, hogy miként veszítette el vonzerejét Arisztotelész "mestertudománya", a politikatudomány. A legendás görög tudós és filozófus azért nevezte így, mert úgy vélte, ha nincs meg a kellő politikai stabilitás, akkor nincs gazdaság, művészet és kultúra sem. Lee Trepanier ezzel kapcsolatban kiemelte, az arisztotelészi oktatás jegyében megtanulhatjuk, milyen „jó polgárnak” lenni, és ezt erősítheti a bölcsészettudomány, amelyben az igazságot kutathatjuk. A professzor felidézte, az Egyesült Államokban csaknem 50 éven keresztül a politológia volt a legnépszerűbb társadalomtudományi szak, ezt váltotta fel 2017-ben a közgazdaságtan. „Ha megnézzük a lehetséges fizetések nagyságát, akkor ezt a szempontot is figyelembe kell vennünk” – jegyezte meg. Hozzátette, az Egyesült Államokban nagyon is keresik a vállalatok a bölcsészdiplomával rendelkező fiatalokat, mert jellemző rájuk, hogy képesek kritikusan és elemzői fejjel gondolkozni, önállóan megoldani a problémákat, emellett pedig jól kommunikálnak, felelősségteljesek, ráadásul kiemelkedő íráskészséggel is rendelkeznek.

„Mindig azt mondom a hallgatóimnak, hogy mindenképpen meg kell tanulniuk jól írni” – szögezte le Lee Trepanier. A tanszékvezető megerősítette, a tengerentúlon kifejezetten negatív a híre a politikának, ennek áldozata a politológia is, a fiatalok kerülik, így egyre kevesebb tudással rendelkeznek ezen a területen. Pedig a politika határozza meg, hogy mit tanítanak az iskolákban, eldönti, az állampolgároknak mely tantárgyakat és milyen szinten kell tanulniuk.