Olvasási idő: 4 perc

"A 2002 és 2010 közötti kormányzás következtében Magyarországon egy minimalista állam alakult ki, mely a gazdasági csőd szélére sodorta az országot, 2010-ben új időszámítás kezdődött szinte minden közpolitikai ágazatban, az eredmények pedig magukért beszélnek. A következő évek fejlődésének kulcsa pedig a magyar tehetségek szellemi képességeinek kamatoztatásában rejlik” -hangzott el az MCC Pécsi Képzési Központjának könyvbemutatóján.

A Magyarország 2020 - 50 tanulmány az elmúlt 10 évről című kötethez a jelenlegi magyar tudományos- és közélet 50 szereplőjét kérték fel, hogy a 2010-2020 közötti kormányzási időszakot szakterületük szempontjából vizsgálják. A kötet szerkesztői Mernyei Ákos miniszteri biztos és Orbán Balázs miniszterhelyettes, az MCC kuratóüriumi elnöke. A szerzők között szerepel a többi között Böszörményi-Nagy Gergely, Cséfalvay Zoltán, Csizmadia Ervin, L. Simon László, Lánczi András, Matolcsy György, Merkely Béla, Mocsai Lajos, Navracsics Tibor, Pokol Béla, Schmidt Mária és Stumpf István is. A könyvhöz Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is írt ajánlást. „A kötetben számos olyan, napjaink égető problémáira reflektáló témát sikerült feldolgozni, melyek hozzájárulnak a kormányzati intézkedések miértjeinek, következményeinek megértéséhez” – mondta el a keddi pécsi könyvbemutatón Mernyei Ákos, akivel Ferkelt Balázs az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskola vezetője és Kákai László egyetemi tanár beszélgettek.

A könyvbemutatón elhangzott, hogy a 2010 előtti kormányzásból eredő gazdasági csődhelyzet felszámolására milyen intézkedések születettek és ezek hogyan járulnak hozzá a mai magyar társadalom jóllétéhez: a pénzügyi fegyelem következtében az államháztartási hiány csökkent, a foglalkoztatási ráta folyamatosan emelkedik, a gazdaság fejlődik. Az ország további versenyképességének kulcsa a kutatásfejlesztés és a külföldi piacokra kilépő középvállalkozások. „A 21. század a gondolkodó ember évszázada, melyben a magyarok különösen nagy eséllyel indulnak, hiszen számos tehetséges, eszes ember van hazánkban, gondoljunk csak a Nobel-díjas tudósainkra, mérnökeinkre. A következő évek kihívása lesz, hogy megtaláljuk és fejlesszük azokat a területeket, amelyekben a magyar kiválóságok innovációt adhatnak a világnak és nemzetközi sikereket érhetnek el” – mondta Mernyei Ákos kormányzati ágazati politikák és a kormányzati közpolitika összehangolásáért felelős miniszteri biztos.

A rendezvényen Mikes Éva kormánybiztos köszöntőbeszédében méltatta a Mathias Corvinus Collegium Alapítványt. A szakember elmondta, hogy a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumi tagjaként és a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna fejlesztéséért felelős kormánybiztosként is kiemelten fontosnak tartja, hogy a megyében élő és tanuló fiatalok egy komoly szellemi műhely tagjai legyenek és a már meglévő készségeiket, képességeiket fejleszteni tudják a tehetséggondozó program által. „Az elmúlt tíz év aktív és fontos változásokat hozott a magyar politikába, melynek egyik eleme a közösséghez tartozás érzése, ezért is tartom fontosnak, hogy intellektuális viták és beszélgetések keretében összegezzük, milyen úton is járunk.” A kormánybiztos azt is hozzátette, hogy pécsi lokálpatriótaként különösen nagy öröm számára, hogy az évtizedek óta üresen és romosan álló pécsi Tiszti Kaszinó végre meg tud újulni és fiatal tehetségek vehetik majd birtokba az épületet.