Olvasási idő: 2 perc

Az európai uniós vállalatok kutatás-fejlesztési teljesítménye leszakadóban van Kínától és az Egyesült Államoktól, mely aggodalomra ad okot - tudhatták meg a Mathias Corvinus Collegium hallgatói az Európai Bizottság Joint Research Centre (JRC) kutatóközpontjának sevillai székhelyén.

A Technológiai Jövők Műhelyének diákjai többnapos tanulmányutuk keretében vehettek részt a neves közgazdászok által tartott szemináriumokon Sevillában. Az MCC-seket Mikel Landabaso igazgató személyesen köszöntötte, és bevezetőjében rámutatott az adatokon alapuló szakpolitikai ajánlások fontosságára az uniós döntéshozatali folyamatokban.

A hallgatói kérdésekre válaszolva Alexander Tübke - az Industrial Research and Innovation projekt kutatója - kitért arra, hogy az EU Investment Scoreboard adatai alapján a legnagyobb európai K+F befektetők befektetési volumene 2020-ra nyolc százalékkal csökkent, amíg Kínában és az USA-ban növekvő tendencia figyelhető meg. Emellett a szakértő a pontozótáblán szereplő európai cégek viszonylag alacsony számát is aggasztanók nevezte. Az európai innovációs környezethez kapcsolódóan Ramón Compano az Európai Unió amerikai kockázati tőkétől való erős függését emelte ki, s hangsúlyozta, hogy a közös piac nélkül Európa nem lehet világszinten versenyképes szereplő.

Enrique Fernández-Macías a robotizáció munkaerőpiacra gyakorolt hatásait mutatta be az MCC hallgatóinak. A diákok érdeklődésére válaszul a kutató rámutatott, hogy a közkeletű narratívákkal szemben a robotizáció enyhe mértékben akár pozitív hatással is lehet a foglalkoztatásra. A robotok tehát inkább a korábbi robotokat váltják majd fel, mintsem a munkásokat - zárta gondolatait Fernández-Macías.

- írta: Nagy Márton