Olvasási idő: 2 perc

2023. március 16-án a Büntetőjogi Műhely és további öt vidéki és budapesti hallgató felkerekedett, hogy Ljubljanába látogatva betekintést nyerjen a szlovén büntetőeljárásjog és alkotmánybíróság működésének rejtelmeibe. A tanulmányi kirándulás során a hallgatók elsőként a Ljubljanai Egyetem 1919-ben alapított jogi karának épületét, történetét ismerhették meg.

A vezetést követő, Dr. Miha Hafner professzor által tartott előadás keretében az mcc-s diákok a szlovén büntetőeljárásjog alapjaival ismerkedtek meg. Ezek bár rendkívül hasonlóak a magyar törvényi szabályozáshoz, az előadás végén a hallgatók és az előadó közötti spontán beszélgetés keretében a két ország büntetőeljárásjogi törvényei közötti pár fontos különbségre is fény derült. Ezt követően az egyetemen működő, a volt Jugoszlávia első Kriminológiai Intézetének junior kutatója, Iva Ramuš Cvetkovič mesélt az intézet történetéről, illetve kutatási területéről és annak módszeréről.

A szakmai program zárópontjaként az alkotmánybíróság Plečnik-palotának is nevezett épületébe látogatva a hallgatók a bírák munkájáról hallottak Prof. Katja Šugman Stubbs alkotmánybírónőnek köszönhetően, aki nemcsak a testület otthonaként szolgáló épület történetéről osztott meg érdekességeket, hanem az alkotmánybírák napi teendőitől kezdve az ügyelosztási renden át egészen egyes konkrét esetekig beavatta a műhelytagokat a kulisszatitkokba. A pénteki napot városnézés zárta, a szombati napon pedig a csoport megtekintette a ljubljanai várat, majd közös ebéd után hazafelé vették útjukat.

A szervezést köszönjük Dr. Csúri Andrásnak, a Büntetőjogi Műhely vezetőjének, és természetesen az MCC munkatársainak, akik ezt az utat lehetővé tették!