Olvasási idő: 4 perc

Svédországba utaztak a Mathias Corvinus Collegium Janus Pannonius Programjának diákjai, hogy megismerjék az ország politikai helyzetét, betekintsenek kül- és belpolitikai aktualitásaiba, valamint közelebb kerüljenek a svéd mentalitáshoz. A tanulmányi út során Stockolmba és Uppsalába is ellátogatott a csapat.

Tavaszi időben, verőfényes napsütésben érkeztek a diákok Stockholmba, a skandináv télnek már csak halvány nyomait lehetett felfedezni. Ebben a hangulatban vezetett az útjuk a híres Riksdagba, azaz a svéd parlamentbe, ahol nem csak az ország politikai és történelmi múltjával ismerkedett meg a csoport, de a helyi közélet néhány kulcsfigurájával is volt alkalmuk személyesen találkozni. Elsőként Mattias Karlsson, a Svédországi Demokraták országgyűlési képviselője, korábbi pártvezető fogadta a diákokat. A kötetlen hangulatú beszélgetés során a svéd konzervativizmus, a bevándorlókérdés és a NATO-hoz való csatlakozás is szóba került. A beszélgetés során politikus aggodalmát adott hangot, ugyanis az utóbbi években megnőtt a bűnözések aránya, pártja többek között ennek újbóli mérséklésén is dolgozik. Nemzeti sajátosságaik kapcsán elmondta, hogy „a progresszió az identitásuk része”, így sok, Közép-Európában aktuális kérdés náluk tabunak számít.

A beszélgetés után a Konservativa Förbündet, azaz a „konzervatív unió” ifjúsági politikai szervezet képviselőjén keresztül ismerhették meg a diákok a skandináv fiatalok mentalitását, politikáról, gazdaságról vallott nézeteiket.

A találkozók parlamenti körbevezetéssel folytatódtak, majd Lars Andersson, a Svéd Demokraták másik parlamenti képviselője mesélt életútjáról. Az országgyűlési képviselő az üzleti világban eltöltött évek után, Amerikából hazatérve szembesült vele, hogy mennyire megváltozott Svédország az elmúlt időszakban. A migrációs nyomás, és a romló közbiztonság miatt kötelességének érezte, hogy belépjen a politikai életbe.

A nap magyar vonatkozású eseményeként a csoport látogatást tett Magyarország Stockholmi Nagykövetségére, ahol Őexcellenciája dr. Müller Adrienn fogadta a hallgatókat. Nagykövet Asszony a fogadás során betekintést adott a magyar diaszpórával végzett nagykövetségi munkába, emellett bevonta a látogatókat a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok aktuális kihívásaiba is.

A feszített programtervben még két további ifjúsági szervezettel és diákkezdeményezéssel találkozhattak a diákok. Másnap a napsütést az eső váltotta fel, és a résztvevők a stockholmi városházára látogattak el, ahol az önkormányzati igazgatás kihívásaival, feladataival szembesültek. Ebben Gabriel Kroon, a svéd demokraták önkormányzati képviselője nyújtott segítséget.

A stockholmi programok után Uppsalába utazott a csoport, ami az ország egyik legjelentősebb és egyik legrégebbi múltra visszatekintő diákvárosa. A szeszélyes svéd tavaszi időjárás ekkorra már hóviharral fogadta az utazókat. Uppsala első állomásaként a több, mint száz esztendős hagyományörző Heimdal egyesület házában jártak a magyar vendégek, ahol a  kereszténydemokrata párt ifjúsági szervezetével ismerkedtek meg a hallgatók. Megtudták, hogy jelenleg milyen jövőkép áll a svéd fiatalok előtt, milyen értékeket tartanak fontosnak, és hogyan viszonyulnak olyan kérdésekhez, mint a klímapolitika vagy a woke mozgalom.

A tanulmányi út zárásaként az energiakrízis megoldási lehetőségeiről és arról hallhattunk, hogy miként kezelte Svédország az elmúlt években kialakuló energiaellátási kihívásokat, valamint miként igyekszik a skandináv ország megújítani és diverzifikálni saját hálózatát. Az előadást Arvid Hallén, az Oikos think tank programigazgatója tartotta, aki áprilisban a budapesti MCC Központban tart majd előadást a Neighbourhood Dialogues konferencia keretein belül.

A Janus Pannonius Programév köszönetét szeretné kifejezni Szabó Bencének, aki a Diplomaci diákprojekt keretében szervezte meg a svédországi utazás állomásait.