Olvasási idő: 3 perc

"Divat az, amit megvehetsz, stílus az, amit fel kell építened" – a stílusról, divatról és vizuális kommunikációról tartott teltházas előadást Schiffer Miklós az MCC zalaegerszegi központjában november közepén. A stílusszakértő szerint „az új sikk az anti-sikk”; fellazultak az öltözködési előírások, elvárások, úgy tűnik, „casual lett a világ”, ugyanakkor például egy-egy klasszikushoz történő visszatéréssel egyedi stílust termethetünk magunknak.

Schiffer Miklós már a 90-es évektől foglalkozik a stílus és a divat világával, számos könyve jelent meg a témában, ezzel is segítve a nők és férfiak eligazodását a mindennapi és az alkalmi öltözet kiválasztásában. Nevéhez fűződik az esztétikai profizmus, a jól megválasztott vizuális kommunikációval elérhető tökéletes megjelenés elméleti és gyakorlati módszere. Előadását a zalaegerszegi MCC-ben nagy érdeklődés övezte, a teltházas rendezvényen több mint 140 látogató vett részt, akiknek az előadás után alkalmuk nyílt kérdéseiket is feltenni.

A szakértő szerint, ha a stílusról és a divatról beszélünk, az előbbi mindig legyen hangsúlyosabb, hiszen az a sajátunk, egy attitűd, ami az embert körülveszi. Ahhoz azonban, hogy mindenki fel tudja építeni a saját stílusát, elengedhetetlen az önismeret. A stílus tehát nem kor vagy testalkat kérdése. Hetvenévesen is lehetünk stílusosak, akkor is, ha nem harmincnégyes méretet hordunk. A megjelenésünk során viszont kiemelten fontos figyelnünk arra, hogy az öltözködésünk illeszkedjen a korunkhoz, alkatunkhoz, munkánkhoz és élethelyzetünkhöz.

A viseletek összeegyeztethetősége tekintetében ma már sokkal kevésbé merev szabályokhoz kell alkalmazkodnunk. „Az új sikk az antisikk” – fellazultak az öltözködési előírások, elvárások, úgy tűnik, „casual lett a világ”. Bár sokkal megengedőbbek magukkal az emberek, a stílusszakértő arra buzdította a közönséget, hogy ne engedjen mindig a lazaság csábításának.

Schiffer Miklós előadásában példákkal illusztrálta a hivatalos és alkalmi megjelenéshez kapcsolódó fogalmakat, kiemelve a női és férfi dress code-ok jelentését és fontosságát, valamint, hogy mire kell különös figyelmet fordítani az öltözködés során a hölgyeknek és az uraknak.

A stílusszakértő a politikai színtérről is hozott szemléletes példákat arra, hogy az egyén stílusa üzenetet közvetít: sugallhat eleganciát, megbízhatóságot, képviselheti a múltat és a hagyományokat, vagy adott esetben a védelmező államférfi imázsát reprezentálhatja.