Olvasási idő: 2 perc

Az MCC Lunch Talks eseménysorozatunk alkalmával az MCC Pszichológia Iskolától volt vendégünk Fülöp Ákos, a Sport és Teljesítmény Műhely vezetője, aki a sport és teljesítménypszichológia jelenéről és jövőjéről tartott előadást.

A prezentációban arról a társadalmi jelenségről hallhattunk, ahogy az ember felnéz a profi és amatőr sportolókra, csodálja őket rendkívüli adottságaikért, teljesítményükért, hiszen voltaképp lenyűgöző, hogy képesek az emberi test teljesítőképességének határait feszegetni. De mindemellett tiszteljük azokat a szakembereket is, akik kiváló képességgel rendelkeznek és erős nyomás alatt is képesek a magas teljesítményre, mint például a sebészek, tűzoltók, katonák, előadóművészek. Sok esetben – hívta fel a figyelmet az előadó – viszont megfeledkezünk arról a tényről, hogy ezek az egyének nem születnek azzal a fizikai képességgel és mentális rezilienciával, amelyet tapasztalhatunk a teljesítményüket látva. Minden esetben évek munkája és óriási felkészültség szükségeltetik. A siker ugyanis, szinte minden esetben a fizikai és mentális képességek fejlesztésén múlik. Utóbbi kérdéskörrel foglalkozik a sport és a teljesítménypszichológia, melynek jelentősége felértékelődött az elmúlt évtizedek során.

Az előadást követően a tudományok különböző területéről, versenyszerű sportolók beszélgettek a témáról; Fülöp Ákos, sportpszichológus, aki a kajak és amerikai-futball sportjátékokban versenyzett, illetve Csepregi Gábor, filozófus, az MCC vendégoktatója és a Vezetőképző Akadémia program tanácsadója, aki pedig a kanadai vízilabda-válogatott tagja, majd szövetségi kapitánya volt. A rendezvény moderátora pedig Ábrám Erzsébet, az MCC diákja volt.