Olvasási idő: 2 perc

A vízilabda nem csak a sportteljesítményről, hanem a szellemi műveltségről is szól – hangsúlyozta dr. Faragó Tamás a pécsi MCC hétfői rendezvényén. Az olimpiai bajnok vízilabdázó és edző kiemelte, az uszodának van egy magával ragadó kulturális közege, „egy egészséges hierarchia működik itt”. Elmonda, van a sportnak egy személyiségépítő célja, „ha valaki nem ütötte meg a szintet, műveletlen volt, nem végezte el az egyetemet, nem ismerte a klasszikus irodalmat, kiszorult ebből a közegből. Nem elég, ha gyors vagy, ha jól dobsz. Intelligensnek is kell lenned” – tette hozzá.

A Mathias Corvinus Collegium az idén 33 éves Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületével közösen szervezte az eseményt, amelyen Faragó Tamás mellett megosztotta gondolatait Dunai Antal is. Az olimpiai bajnok labdarúgó elmondta, egy jó edzőnek meg kell ismernie a játékos személyes képességeit: le kell ülni vele beszélgetni, hiszen minden a tehetséggondozás egy bizonyos formája. A pécsi Dózsa egykori játékosa szerint a siker kulcsa a tehetség és a mellé rendelt rengeteg munka.

Az „Akik sporttörténelmet írtak – Halhatatlan magyar sportolók” című esemény megnyitóján, Füleky András elmondta, az MCC és az egyesület értékrendje számos ponton találkozik. „A hazaszeretet, céltudatosság, kitartás, tanulás és az emberi nagyság mind közös pont” – szemléltette a HMSE adminisztratív igazgatója.

Az eseményen részt vevő legendás sportolóink úgy látják, a tehetség nagyon sokféle lehet. Szerintük a magyar nyelv nagyon szépen ragadja meg ezt, az „Isten adta tehetség” kifejezéssel. Azonban ez önmagában nem elegendő. A tehetségnek az alkotásban kell megnyilvánulnia. Nem számít, hogy sportról vagy más szakmáról beszélünk. Olyan közeget kell találnunk, ahol a tehetség kibontakozhat.