Olvasási idő: 3 perc

A 2023-as esztendő első nyilvános szakmai előadásán Hahner Péter volt a debreceni MCC vendége. Január 25-én szerdán este a világtörténelem híres forradalmai és diktátorai kerültek gorcsó alá, megvizsgálva, hogy létezhet-e forradalom és diktatúra egymás nélkül. Az előadás emellett igyekezett eloszlatni egy gyakori tévhitet is a radikális változások és az erőszak egymáshoz való viszonyáról.

Az MCC-Rubicon Történettudományi Műhelyének vezetője, dr. Hahner Péter szakterülete nagyon szorosan kapcsolódik a forradalmak természetéhez. A szakértőnek huszonnégy önálló kötete jelent meg. Lefordított hat angol és francia nyelvű történettudományi szakkönyvet (köztük C. A. Beard, Alexis de Tocqueville és François Furet tanulmányait), rendszeresen publikált történelmi tanulmányokat és történelmi ismeretterjesztő írásokat magyar folyóiratokban, huszonegy tanulmánya idegen nyelven látott napvilágot, ezek közül tizenhét külföldi kiadványban. Tizenhárom történettudományi szakkönyv lektora vagy olvasószerkesztője volt, a Magyar Nagylexikon számára 1341 történelmi szócikket készített. Több mint kétszáz recenziót írt történelmi művekről, gyakran szerepel a médiában írásos interjúkkal, rádiós és televíziós beszélgetésekkel.

Az értekezés első gondolataként az előadó fontosnak tartotta tisztázni, hogy mit is értetettünk pontosan forradalom alatt a múltban és mit sorol most a köznyelv és a szakma ebbe a kategóriába. Némi humorral megjegyezte: az ipari forradalom, a Beatles fantasztikus zenei forradalma vagy az angol forradalom, a dicsőséges forradalom, a francia, a kínai, az amerikai forradalom természetesen nem jelentik ugyanazt a kategóriát.

A forradalom a felvilágosodás óta nyerte el ma ismert jelentését. Egy régi fogalom új neve: a polgárháborúé.  Amit addig szégyenletesnek tartottak, mert emberéletek kioltásával járt, az a haladás zászlaja alatt vezető eszmévé vált. Mióta világ a világ, különböző ideológiák különbözőképpen értelmezik a forradalmak szerepét és jelentőségét mind erkölcsi, mind társadalmi síkon. Minél tovább tart egy forradalom, annál nagyobb az esély a terrorra. Emellett természetesen a vezető személyén is múlik, hogy egy forradalom véres terrorrá alakul-e. Erre vonatkozóan igazán izgalmas történeteket találhat az érdeklődő, ha Lenin vagy Cromwell példáját összehasonlítja George Washington ténykedésével.

Minden héten érdekes szakmai előadásokkal várja a látogatókat a debreceni MCC a világunk kérdéseivel kapcsolatban. A következő előadás 2023. február 1-jén lesz, mely a „Tekinthetünk-e birodalomként az Európai Unióra” címet viseli. Az előadó Thibaud Gibelin, francia történész az MCC vendégoktatója lesz.