Olvasási idő: 2 perc

Kennedy-gyilkosság – két teremben ismerhették meg az érdeklődők, hogyan is követték egymást az események 1963. november 22-én, John Fitzgerald Kennedy meggyilkolásának napján. A rendezvény hatalmas érdeklődés mellett zajlott a szombathelyi MCC képzési központban 2023. február 8-án.

Az este kezdetén az MCC Juniorképzésére előfelvételin, első szombathelyi KP-s diákként felvételt nyert Andor Sára mutatta be a közönségnek Hahner Pétert, az MCC Rubicon Történettudományi Műhely vezetőjét, aki előadásában gyakorlatilag percről percre bemutatta, mi is történt azon a tragikus napon, ami máig foglalkoztatja a közvéleményt. Ezt követően a hallgatóság bepillantást nyerhetett Lee Harvey Oswald, a gyilkos családi hátterébe, iskolai múltjába és személyiségének egy részébe.

Természetesen szóba kerültek a gyilkosságot övező összeesküvés-elméletek is. Megdöbbentő volt hallani, hogy egyesek szerint milyen messziről érkezett a „megrendelés” az Amerikai Egyesült Államok elnökének kiiktatására.

Hahner Péter szerint mára már nem az az igazi kérdés, hogy ki ölte meg Kennedy-t, hanem az, hogy miért nem hisszük el, hogy Lee Harvey Oswald volt az elkövető. A választ leginkább Arisztotelész egy gondolata adhatja meg, mely szerint a történelem csak azt mondja el számunkra, ami megtörtént, az irodalom ezzel szemben azt is, ami megtörténhetett volna. Az embereknek valószínűleg szüksége van valamiféle narratívára az eseményekhez, amit, ha nem kapnak meg a történelemtől, megalkotják maguknak.