Olvasási idő: 2 perc

A magyar és a német történelem eseményei is jól példázzák, hogyan sodortak összevisszaságba egész népeket az elmúlt évszázadok, ugyanakkor egyes helyi, regionális vagy nemzeti jellegzetességek mégis meg tudtak erősödni – világított rá Alexander Grau, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért vendége a multikulturalizmusról tartott pódiumbeszélgetésen a zalaegerszegi MCC-ben.

A különböző kultúrák gazdagítják a társadalmi struktúrát, ugyanakkor két probléma azonosítható: a tömeges bevándorlás kedvez annak, hogy a multikulturális struktúra helyett egyre inkább szegregált párhuzamos társadalmak alakuljanak ki, amelyek nem integrálódnak a többségi társadalomba. Másfelől a hamis vita, amely a multikulturalizmus történelmi ténye helyett a multikulturalizmus ideológiai fogalmát tárgyalta. A multikulturális társadalomból „multikulturalista” társadalom lesz – nem sokszínűség, hanem globális monokultúra.

Bauer Bence, a Német-Magyar Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója a németországi és a magyarországi viták és felfogások, valamint a két ország eltérő politikai megközelítései és mércéi kapcsán beszélt.

A sikeres est a közönség kérdéseivel zárult, többek között a fiatalok szerepéről a modern multikulturális társadalmakban, valamint a sokszínűség korlátlan megerősítésének korlátairól szóló záróvitával. Bauer hangsúlyozta, hogy kritikus szemlélettel kell odafigyelni arra, hogy „a túlzott sokszínűség ne váljon együgyűséggé”.