Olvasási idő: 2 perc

Magyarország zöld vállalásai jó úton haladnak, nagy lépéseket tesz az energiabiztonság felé – tudta meg a zalaegerszegi MCC hallgatósága

Dr. Zay Balázs A megújuló energiatermelés buktatói címmel tartott előadást a zalaegerszegi MCC legutóbbi szakmai rendezvényén. Az MCC Klímapolitikai Intézetének kutatója bemutatta hazánk energiahálózati infrastruktúrájának decentralizált térképét, az elmúlt évek trendjeit, az energiamix változását.

Kiderült, hogy Magyarország az Európai Unióban 2030-ra vállalt célkitűzései megvalósíthatók, a lakossági napenergia-hasznosítási törekvések kapcsán pedig már extra vállalások is indokoltak. Az előadás és a közönség kérdései is főként ez utóbbi téma köré csoportosultak. Az előadó válaszaiban ismertette a frissen meghirdetett Napenergia Plusz Program részleteit, illetve, hogy kik azok, akik számára megéri az új, államilag támogatott telepítési hullámba bekapcsolódni.

A nagy újdonság az, hogy a támogatás ösztönzi az energiatárolást akkumulátorok segítségével, így a hálózat kevésbé válik terheltté, várhatóan csökkenni fog az üzemzavarok esélye. Abból, hogy hazánkban már most jelentős akkumulátorgyártás zajlik, az elektromobilitás mellett a háztartások is profitálhatnak.

A további megújúló energiák vonatkozásában a technológia fejlődésével lehetőség nyílhat a szélerőművek számának gyarapítására, a geotermia helyi kihasználására is.

Ismét egy aktuális, nagy érdeklődésre számot tartó szakmai rendezvénynek adott otthont a zalaegerszegi MCC, az előadás után kisebb csoportokban folytatódott a beszélgetés.