Olvasási idő: 3 perc

Hatalmas dolog, hogy létezik egy olyan szervezet, mint az MCC. Ez nagyon fontos a magyarországi nemzetiségek szempontjából. Az, hogy itt ülhetünk, és megfelelő publicitást kap az ügy, amiért dolgozunk, az első lépés a sikerhez. Érezzük, hogy számítunk – Mondta Krkeljics Mirkó Mitár, a Magyarországi Szerb Fiatalok egyesületének elnöke. Tegnap esti, Itthon, otthon című előadásunkon a magyarországi nemzetiségi fiatalok életéről és közösségi szerepvállalásáról beszélgettünk.

Sullivan Ferenc, az Ifjúságkutató Intézet kutatója kérdésére, hogy milyen módon lehet megszólítani a nemzetiségi fiatalokat, Blazsetin Vjekoslav, a Collegium Croaticum munkatársa azt felelte, hogy a horvát identitás fennmaradása szempontjából kiemelt szerepe van a folklórnak. A kisebb civil szervezetek, egyesületek tagjai között mindig találunk egészen fiatalokat is, legyen szó néptáncról vagy népzenéről. A PTE-BTK Horvát Tanszékének tanársegédje maga is néptáncol, így testközelből látja ezen csoportok jelentőségét.

Míg Jordán Blanka, a Magyarországi Német Fiatalok Közösségének elnöke számára alapvető volt a német-sváb kultúra és nyelv, melyen kisgyermek kora óta használt a család, addig Mitár már idősebb korában, saját választásból sajátította el a szerb nyelvet és vallást. Ma már szerb irodalmat tanít a Budapest környéki nemzetiségi fiataloknak.

Jordán Blanka arról is beszélt, egy nemzetiség megmaradása, a hagyományok továbbörökítése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a településen legyenek olyan kis közösségek, amelyek a nemzetiség életét megszervezik.

Kőszegi Krisztián azon dolgozik, hogy hátrányos helyzetű roma hallgatókat juttasson el a diplomáig. A több mint 300 felzárkózó, legszegényebb település lakossága nagyrészt cigány származású. Itt több lépcsőben valósul meg a hátránykompenzáció. Az első lépcső a csecsemők és családjaik segítése, ezt követi a Tanoda Program, mely az érettségi és piacképes szakma megszerzéséhez segíti hozzá a diákokat. A legnemesebb cél pedig a felsőoktatásba való beintegrálás. – Mondta a A Pécsi Evangélikus Roma Szakkolégium munkatársa.

Ahol biztosítva van a kéttannyelvű oktatás, ott biztosított a nemzetiségi identitás megmaradása is. Ehhez komoly erkölcsi, és e mellett anyagi támogatást is kapunk a kormánytól. A magyar társadalom olyan fejlett empátiát mutat a nemzetiségek irányába, mely példaértékű. Erre állami szinten is széles spektrumú struktúra került kialakításra, így valóban érezzük a törődést. – Tette hozzá Mitár.

Ugyanakkor ez egy oda-vissza játék. Ugyanis, ha Magyarország nem törődne a saját kisebbségeivel országhatáron belül, hogyan is várhatnánk, hogy a szomszédos országok odafigyeljenek a határon túli magyarok helyzetére? – Fűzte hozzá Vjekoslav.

A jó hangulatú kerekasztalbeszélgetés a hivatalos rendezvényidő lejárta után, kötetlen formában is folytatódott, hiszen egy ilyen fontos témában mindig maradnak megválaszolatlan kérdések. A beszélgetéssorozat szeptember 26-án folytatódik a budapesti MCC-ben.